Преди ден Иван Гешев попита: прекратяват ли се функциите на ВСС

...
Преди ден Иван Гешев попита:
прекратяват ли се функциите на ВСС
Коментари Харесай

Конституционният съд образува дело по питането на Гешев за ВСС

Преди ден Иван Гешев попита:
прекратяват ли се функционалностите на Висш съдебен съвет с приключване на мандата му; допустимо ли е да се образува нов с определените през 2022 година членове от професионалната квота на съдиите и прокурорите дружно с членовете по право - ръководителите на Върховния касационен съд (ВКС) и Върховния административен съд (ВАС) и основният прокурор;  конституционно възможно ли е Висш правосъден съвет с изминал мандат да взема решения във връзка с ръководителите на Върховен касационен съд, Върховен административен съд, основния прокурор и другите административни ръководители в органите на правосъдната власт. 
Въпросите на Гешев към конституционните съдии идват на фона на признатите промени в Наказателно-процесуалния кодекс, с които се вкара механизъм за следствие на основния прокурор, както и ново болшинство за назначение и освобождение на основния прокурор, а точно не по-малко от 13. 

Освен това, членове на Прокурорската гилдия към Висш съдебен съвет имат две претенции за премахване на Гешев, като едното към този момент беше оповестено за възможно от Пленума на Висш съдебен съвет. Първото е обвързвано с допускането на израелския специалист на мястото на случая с кортежа на Гешев, а във второто се твърди, че основният прокурор е нарушил етичния кодекс на магистратите, като се визират изнесените чатове и записи по време на конференция. 

Според заместник-председателя на Националната следствена работа Ясен Тодоров започнатата от Висш съдебен съвет процедура за отстраняването на основния прокурор може да се окаже нелегитимна поради изтеклия мандат на кадровиците.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР