Преди часове приключи окончателно евакуацията на българските граждани от Судан.

...
Преди часове приключи окончателно евакуацията на българските граждани от Судан.
Коментари Харесай

Приключи евакуацията на българи от Судан

Преди часове завърши дефинитивно евакуацията на българските жители от Судан. Това сподели министърът на външните работи Николай Милков на конференция в министерството.
Прочетете още
Общо 37 българи са поискали евакуация, само че в следствие трима са се отказали. Така изведени от Судан са били 34-има българи. 

Всеки съответен случай беше прегледан по настрана, описа шефът на " Ситуационния център " в министерството, който дава отговор за тези случаи, Таня Димитрова.

Евакуацията стана по суша и със самолети на партниращи страни - до границата с Египет и до Порт Судан, изясни тя. След като сънародниците ни са напуснали Судан, грижата за тях са поели посолствата ни в Оман, Кайро, Берлин, Франкфурт и Хага.

Трима българи към този момент са се прибрали в България, двама са в Берлин, шестима са във Франкфурт. Четирима са стигнали в Джибути благодарение на шведските въздушни сили, само че следва да им се извадят документи, тъй като техните са изтекли и едвам тогава ще се приберат у нас. Други трима са в Саудитска Арабия. 16 са минали границата с Египет. За извеждането на сънародниците ни от Судан са помогнали и българските служби, за което Димитрова благодари. Министерството е съумяло и да провежда прегледи на българите в Клиниката за инфекциозни заболявания.

България не разполага с посолство в Хартум, което извънредно доста усложняваше ситуацията, акцентира пък Милков. И благодари за работата на " Ситуационния център ". 
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР