Преди близо 6 месеца оповестихме приоритетите на настоящото ръководство на

...
Преди близо 6 месеца оповестихме приоритетите на настоящото ръководство на
Коментари Харесай

Екипът на МП отчете 100 % изпълнение на заложените приоритети

Преди близо 6 месеца оповестихме целите на актуалното управление на Министерството на правосъдието (МП), през днешния ден отчитаме, че те са изпълнени на 100 %.

Това съобщи министър Крум Зарков на брифинг, на който участваха тримата му заместници, както и началникът на политическия кабинет. 

Министърът напомни в резюме петте целта и свършеното по тях.

Първо, трябваше да изработим всички законопроекти в частта „ Правосъдие “ по Плана за възобновяване и устойчивост (ПВУ). Този приоритет е изпълнен на 100 %, всички законопроекти са на вниманието на Народното събрание, сподели Зарков

Вторият приоритет – обезпечаване на независима постройка за европейските делегирани прокурори, тъй че да работят без значение, в това число и от вътрешните структури в България, т.е. без значение от българската прокуратура. Заедно с регионалния шеф и районния министър намерихме подобаваща цяла постройка на ул. „ Раковски “ 134, към този момент предоставена целево на Висш съдебен съвет. Оттук нататък процедурата е в ръцете на Висш съдебен съвет, моля и за интензивност от самите европейски делегирани прокурори, с цел да се нанесат там допустимо най-скоро, съобщи министърът

Трети приоритет бе предприемането на решителна крачка за изграждането на нов затвор в България. Това не се е случвало повече от половин век и ще промени напълно образа на пенитенциарната система. Трябва да се направи всичко допустимо в пандизите да се работи по този начин, че там освен да се санкционира, само че и да се превъзпитава. Срещнахме огромни компликации, наложи се да реконструираме плана, тъй като рискувахме да загубим десетки милиони изцяло безплатна помощ от норвежката страна по линия на Норвежкия финансов механизъм. Проектът се задейства, акцентира Зарков.

Четвъртият ни приоритет беше възобновяване на Съвета за криминологически проучвания. България се оказа единствената страна в Европа, а може би и в света без звено, което научно да работи за подобряването и обновяването на наказателния закон, тъй че той да бъде ефикасен. Това ще е и съществена спирачка пред наказателноправния популизъм – политиците да размахват Наказателен кодекс и Наказателно-процесуален кодекс по всеки „ парещ “ мотив и да подвигат наказванията, знаейки че единствено по себе си това не води до нищо. Съветът към този момент работи, организира две съвещания, има екипи, които ще изследват ПТП-тата, трафика на хора, каналджийството, регистрира правосъдният министър.

Петият приоритет също е изцяло изпълнен. Министерство на правосъдието се включи интензивно в общата цел на държавното управление да въздигнем на най-високо равнище в дневния ред на Европейски Съюз въпроса за приемането на България в Шенген. Въпреки че не се взе решението, което чакахме, България съумя единствено за няколко месеца да напомни както на българското общество, по този начин и на европейските сътрудници значимостта на тази тематика, да утвърди правата си и да получи поддръжката на 25 от 27 страни, на Европейския парламент и на Европейската комисия на най-високо равнище. Заедно с водещите по тематиката Министерство на външните работи и Министерство на вътрешните работи направихме обща контактна група, с която произведохме същински дипломатически десант, тъй че в последна сметка бе получено заричане за влизане на България в Шенген през 2023 година

Между България и Шенген обаче неофициално стоят няколко закона, които се надявам това Народно събрание да има време освен да разиска, само че и да гласоподава, подсети Зарков.

Промените за правната помощ и медиацията „ работят “ за хората и за правораздаването

Зам.-министър Юлия Ковачева отбеляза приемането и обнародването на Закона за изменение и допълнение на Закона за правната помощ. „ Бе уголемен кръгът на лицата, които имат право на безвъзмездна правна помощ, бяха усъвършенствани механизмите за приемане на правна помощ. Предвидена бе опцията за освобождение от такси и разходи на лица, които получават правна помощ при избраните в закона условия. Надяваме се, че по този метод ще се разшири и подсигурява достъпът на правораздаване до жителите, което е от голяма важност за по-добрата работа на правораздавателната система “, акцентира зам.-министърът.

Ковачева уточни и признатите през вчерашния ден на второ четене от правната комисия промени в Закона за медиацията. С тях се вкарва наложителната правосъдна медиационна процедура по избрани цивилен и търговски каузи, като задачата е да се насърчи потреблението на различните начини за решаването на разногласия, намаляването натовареността на съдилищата, повишението на успеваемостта на правораздаването. „ С въвеждането на модела на наложителната медиация ще се подсигурява и утвърди културата на съглашение като метод на разрешаване на разногласията. Ще се понижи и натовареността на съдилищата, оттова ще има по-голяма успеваемост, а всичко това ще докара до повишение на доверието в правосъдната система и възстановяване на бизнес средата “, сподели Юлия Ковачева.

Реформа в системата на пандизите, значими инфраструктурни планове

Най-амбициозният план на Министерство на правосъдието и ГДИН е изграждането на новия затвор и образователен център в Самораново, посочи зам.-министър Мария Павлова. Символичната първа копка бе направена на 19 декември, а срокът за осъществяването на първата фаза на градежа е април 2024 г. Проектът се финансира от НФМ в размер на 35 млн. лв..

Зам.-министърът открои и още няколко значими инфраструктурни обекта в затворническата система, измежду които нов арест и пробационна работа в Петрич, нов арест към пандиза в Бобов дол, начало на построяването на първото преходно отделение у нас half way house към пандиза в Бургас.

Мария Павлова акцентира и поетапното въвеждане на 12-часови смени на надзорно-охранителния състав в местата за отнемане от независимост, една дълго чакана промяна. От 2006 година Комитетът срещу изтезанията и нечовешкото или унизително третиране или наказване (КПИ) към Съвета на Европа приканва българските управляващи да подхващат ограничения за унищожаване на 24 –часовите смени на чиновниците в арестите и пандизите. А от 2014 година КПИ държи да бъде осведомен за датата, от която решението за анулация ще влезе в действие. „ Средствата, спестени от изключителния труд на надзирателите, ще бъдат вложени назад в системата на ГДИН “, разясни зам.-министърът.

Тя означи също интензивният разговор с всички синдикални организации в системата на ГДИН и ГДО. Вече са основани и две работни групи – едната за конкретни и незабавни ограничения за отбрана на чиновниците в затворите и арестите от честите случаи на експанзия по отношение на тях, другата – за промени в ЗИНЗС.

Развенчаване на митовете

Зам.-министър Емил Дечев открои правенето на измененията в Наказателно-процесуален кодекс и Закон за съдебната власт, свързани с успеваемостта на наказателното следствие, както и със основаването на механизъм за търсене на наказателна отговорност на основния прокурор и заместниците му.

Проектът през вчерашния ден бе признат на първо четене от правната комисия на Народно събрание. „ Това е първа огромна стъпка, нямам илюзии, реалист съм и знам, че нещата няма да се случат елементарно “, сподели Дечев. 

Подчерта: законопроектът се пробва да извърши решения на Европейския съд по правата на индивида в Страсбург, някои от които отпреди 15 година, като самият е направен в границите на към 8 месеца. За това време е основана работна група с присъединяване в това число на професор по углавен развой в СУ, планът неведнъж е обсъждан със Съвета на Европа, изпратен е на Венецианската комисия и е в допълнение преработван съгласно рекомендациите й. „ Не мога да се съглася, че това е небрежно написан законопроект на коляно. Дай боже и всички останали законопроекти да се пишат на такова коляно! “, илюстрира зам.-министърът.

Той разсея и тиражирани „ легенди за недостатъци “ на законопроекта. Категорично, в него няма противоконституционни разпореждания, съобщи Емил Дечев. Поясни: „ В законопроекта няма арбитър, който носейки черната си роба сред две правосъдни съвещания да написа обвинителни актове или постановления за привличане като обвинен. В него има прокурор, който преди този момент е работил като арбитър, за известно време ще извършва ролята на прокурор, ще има всички пълномощия на прокурор, ще носи единствено пурпурночервената си роба и откакто завърши прокурорската си работа ще се върне на остарялата си работа като арбитър. Всички, които настояват, че това е противоконституционно да си напомнят, че в близката история имаме двама заместник-главни прокурори, които преди този момент бяха съдии и след привършване на прокурорската си работа още веднъж се върнаха в съда “.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР