Преди 15 септември – началото на новата учебна година, от

...
Преди 15 септември – началото на новата учебна година, от
Коментари Харесай

МБАЛ „Бургасмед“ с безплатни прегледи за ученици преди първия звънец

Преди 15 септември – началото на новата образователна година, от 4 до 14 септември, МБАЛ „ Бургасмед “ афишира безвъзмездни профилактични прегледи за деца от 7 до 18-годишна възраст.

Прегледите за възпитаници ще се реализират в Детския наложителен кабинет на медицинския комплекс през работните дни на седмицата, от 11:00  до 13:00 часа, след авансово записан час непосредствено на регистратурата на „ Бургасмед “ или на телефони 0892 222 525 и 0892 222 800.

Началникът на Детското поделение на МБАЛ „ Бургасмед “ доктор Христо Иванов, който ще извърши прегледите, акцентира, че профилактиката играе извънредно значима роля в детското опазване на здравето. „ Желанието ни е да създадем скрининг на здравното положение на учениците преди събирането на доста деца в класната стая, с цел да се избегнат опасности от болести още в първите образователни дни “, изяснява педиатърът с над 20-годишен стаж и прибавя, че родителите не би трябвало да пускат детето си на учебно заведение, в случай че то има температура над 37.5°С, с цел да не се трансформира класната стая в „ развъдник “ на инфекции.

Педиатърът прецизира, че сега е относително умерено във връзка с обстановката с вирусите. При амбулаторните прегледи в Детския наложителен кабинет и в отделението се срещат епизодични случаи на болни от Коксаки вирус деца, с съществени признаци висока температура и болки в корема и гърлото, само че при някои заболели има дребен обрив и доста рядко – повръщане. На такива деца се организира симптоматично лекуване. Когато дойдат в кабинета дребни пациенти с сходно заболяване, детският доктор наложително ги изпраща в лабораторията за проучване и за аденовиуси, за грип А/Б, за микоплазма, коронавирус, скарлатина и други. „ Резултатът през последните месеци постоянно е негативен “, споделя докторът.

Предвид появяващите се още през септември респираторни вируси, докторът предлага децата, които постоянно страдат от настинки и възпаления на горните дихателни пътища, да стартират още в този момент да одобряват имуностимуланти, профилактично по едно хапче на ден в продължение на три месеца, с цел да може през ноември, когато се чака пик на тези вируси, организмът им да е по-укрепнал. Родителите могат да помислят и за слагане на противогрипна ваксина на детето, което би трябвало да стане до октомври.

Д-р Иванов акцентира, че изключително значимо за здравето на децата е постоянното миене на ръцете – освен преди хранене, както и поддържането на добра персонална хигиена. Той моли към родителите да приучават своите деца още от доста дребни към тези привички. В ученическата раница постоянно би трябвало да има и флакон дезинфектант, който да се употребява в случаите, когато няма наоколо условия за измиване на ръцете с вода и сапун.

За да са мощни и здрави малчуганите, доктор Иванов напомня, че родителите би трябвало да обръщат изключително внимание на разнообразното меню на своите деца и поучава и през есента да им се дават пресни плодове и зеленчуци. В горещините децата над 12-годишна възраст би трябвало да одобряват сред литър и половина и 2 литра вода дневно, а по-малките – към литър – литър и половина.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР