Пред заплахата на северната си съседка, Южна Корея пуска оръжейните

...
Пред заплахата на северната си съседка, Южна Корея пуска оръжейните
Коментари Харесай

Южна Корея прави все повече оръжие, светът също


Пред опасността на северната си съседка, Южна Корея пуска оръжейните си фабрики на цялостна мощ като укрепва своята лидерска позиция измежду новите производители, се споделя в отчет на Института СИПРИ, оповестен в понеделник.

Южнокорейската оръжейна индустрия е осъществила 2,2% от продажбите на 100-те най-големи производители през 2016 година с 8,4 милиарда $, което е с 20,6% повече от 2015 година съгласно Стокхолмския интернационален институт за проучване на проблемите на мира СИПРИ (Stockholm International Peace Research Institute – SIPRI).

Севернокорейската опасност "захранва придобиването на военно съоръжение от Южна Корея, която от ден на ден се обръща към своята лична оръжейна индустрия, с цел да отговори на търсенето", съобщи откривателят Симон Веземан.

"Увеличаването на нуклеарния боеприпас на Северна Корея провокира обилни (военни) вложения в Южна Корея", сподели той пред Агенция Франс Прес.

В продължение на десетилетия Южна Корея е един от най-големите в света вносители на военно съоръжение и технологии, по-голямата част от тях американски.

Но неотдавна локалната промишленост пораства с бързи темпов е ибюджетът за защита на Сеул става съразмерно един от най-високите в света отвън конфликтните зони на Близкия изток и Африка, съгласно СИПРИ.

"В същото време, споделя Симон Веземан, Южна Корея се стреми да реализира задачата си да стане огромен експортьор на оръжие".

Южнокорейският експорт на оръжие, който възлиза на 253 млн. $ през 2006 година, доближи 2,5 милиарда $ 10 години по-късно, съгласно формалните данни. Южнокорейските ракети, гаубици, подводници и военни самолети са изключително известни в Югоизточна Азия, Източна Европа и Южна Америка.

Седем южнокорейски оръжейни компании се подреждат измежду 100-те най-големи международни производители, посочени от СИПРИ. Първата от тях - конгломератът Korea Aerospace Industries (KAI), който създаде с американската „ Локхийд Мартин ” (Lockheed Martin)„ образователния свръхзвуков изтребител T-50 Golden Eagle е на 48- място.

Общо продажбите на стоте най-големите производители на оръжие възлизат на 374,8 милиарда $ за предходната година, което е с 1,9% повече от 2015 година Това е първото годишно нарастване след пет години пореден спад.

Само американските производители заемат 57,9% от общия брой, пред британците (9,6%), руснаците (7,1%) и французите (5,0%). /АФП
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР