Пред три фундаменални въпроса ще се изправи през 2023 година

...
Пред три фундаменални въпроса ще се изправи през 2023 година
Коментари Харесай

Три фундаментални въпроса пред Русия в 2023 година, единият е за бъдещето на Путин - Анализи

Пред три фундаменални въпроса ще се изправи през 2023 година Русия: бъдещето на президента Владимир Путин, битката на така наречен " ястреби " с по-прагматичната част от съветския хайлайф и очертаващите се кадрови смени по високите етажи на властта - прави оценка американският изчерпателен център Фонд за интернационален мир на Карнеги (Carnegie Endowment for International Peace).

Според разбора, Путин ще би трябвало да реши тази година дали да взе участие в президентските избори, планувани за 2024 година „ Досега както президентската администрация, по този начин и съветският хайлайф живееха с вярата, че Путин ще остане на власт. Днес обаче основният въпрос е по какъв начин войната е трансформирала досегашните смети, изключително на фона на възходящите военни провали ", се споделя в последния отчет на фонда.

Конституцията на Русия беше променена през 2020 година, с цел да разреши на съветския автократ да остане президент до 2036 година Путин би могъл да уточни и правоприемник, само че с цел да остане задоволително време за акция, това би трябвало да се случи до края на декември 2023 година. той би трябвало да стане това до края на декември 2023 година Засега никой не е сигурен какви са проектите му. Путин избира да държи своите елити на мрачно. Всъщност през лятото на 2020 година той оправда конституционните промени, които направиха допустимо удължаването на ръководството му като предпазител против вълненията измежду елитите, които съгласно него „ би трябвало да работят, а не да се оглеждат за наследници “.

Повече от 10 месеца след нахлуването в Украйна контрастът сред мащаба на външните шокове, пред които е изправена Русия, и относителната инерция вътре в страната е изумителен. Въпреки военните неуспехи и наказателните наказания, множеството руснаци са траяли живота си, като че ли нищо не се случва, до момента в който елитите са се опитвали да не мислят за това, което може да им донесе утрешният ден, а са се доверили изцяло на Путин.

В проблем се трансформира разширяващата се бездна сред частта от елита, която се стреми да ескалира войната в Украйна, и другата, която се бори против това против това. Прагматиците, формирани от технократи и служители от приблизително равнище в армията и службите за сигурност, са обединени в убеждението, че войната би трябвало да бъде спряна и преосмислена и, че страната би трябвало да избере по-реалистична политика в сходство с много лимитираните си благоприятни условия. Ястребите въпреки това приканват

Русия освен да освободи цялата си военна мощност против Украйна, само че също по този начин и коренно да преструктурира личната си политическа и икономическа система.

Това разделяне се появи изключително мощно след отдръпването на Русия от региона на Харков и отхвърли от основния град Херсон и беше подхранвано от удара на Украйна по Кримския мост, референдумите, извършени за анексиране на окупирани елементи от Украйна, и последвалата неизясненост на управляващите по отношение на това, кои са формалните граници на Русия.

Третия въпрос е за за предстоящите промени по високите етажи на съветската власт. „ Една от аргументите, заради които измененията са съвсем сигурни, е възходящата потребност от успеваемост на върха. Склонността на Путин да кани технократи в държавното управление може да се ускори още повече, а високопоставени представители на кабинета, президентската администрация и силовите структури - всички изтощени от война и военни неуспехи, ще принудят Путин да търси нови хрумвания ", прави оценка новият отчет на фонда.

Шойгу, Герасимов, Медведев и Собянин за промяна

Сред хората, „ маркирани “ за промяна, Фондът за интернационален мир на Карнеги показва министъра на защитата Сергей Шойгу, началника на Генералния щаб на съветските въоръжени сили Валерий Герасимов, члена на Съвета за сигурност Дмитрий Медведев и кмета на Москва Сергей Собянин. Оценява се, че може да се чакат кадрови промени и във Федералната работа за сигурност на Руската федерация, която е упреквана за голям брой пропуски в разузнаването.

Министърът на защитата Сергей Шойгу и началникът на Генералния щаб Валерий Герасимов са упреквани за корупция във въоръжените сили, до момента в който ФСБ е подложена на критика за пропуски в разузнаването. Смята се, че заместник-председателят на Съвета за сигурност Дмитрий Медведев е изгубил изцяло доверие, кметът на Москва Сергей Собянин е прекомерно аполитичен, до момента в който шефът на централната банка Елвира Набиулина е обвинена, че скрито се опълчва на войната. Всички висши фигури в държавното управление са недоволни един от различен: изпитват между тях взаимна злост, която дава мотив на Путин да промени нещата.

Тези съдбоносни развития ще бъдат надълбоко повлияни от събитията на бойното поле, считат анализаторите на американския фонд. Ако, както Киев предвижда, Русия се опита да предприеме широкомащабна атака през февруари или март, тя евентуално ще бъде посрещната със забележителна украинска опозиция. В противоположен случай Москва ще продължи постепенно да души Украйна с офанзиви против нейната инфраструктура, на което Киев ще дава отговор с диверсионни офанзиви на съветска територия.

Руският политически живот ще остане в хватката на мрачната и потискаща атмосфера на войната, оставяйки елитите още по-тревожни и уплашени от бъдещето. Свръхсекретността на Путин и отводът му да се изясни на който и да било няма да помогне с нищо за разрешаване на обстановката. Репресиите безспорно ще порастват, като всяко противоречие ще бъде криминализирано, ще бъдат въведени детайли на държавна идеология и ще бъде открит предлог за още по-дълги присъди.

През 2023 година към този момент историческата война на Русия с Украйна ще покаже цялостния си трансформационен капацитет, като най-сетне ще промени Русия от вътрешната страна и ще напрегне способността на нейните водачи да държат обстановката под надзор и да възнамеряват решенията, които вземат, счита Фондът за интернационален мир на Карнеги.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР