Пред паметника на Васил Левски в София прозвучаха заветите на

...
Пред паметника на Васил Левски в София прозвучаха заветите на
Коментари Харесай

Деца рецитираха заветите на Левски в София


Пред паметника на Васил Левски в София прозвучаха заветите на Апостола на Свободата, рецитирани от деца, членове на клубовете „ Млади възрожденци “. Днес се навършват 145 години от гибелта на Апостола на свободата, съобщи кореспондент на БГНЕС.

Паметникът на Васил Левски в центъра на град София е измежду първите монументи, издигнати след Освобождението в новата столица. Той е ситуиран наоколо до хипотетичното място на изтезанието на българския бунтовник Васил Левски през 1873 година Плановете за построяването му датират още от Освобождението през 1878 година, само че заради неприятна организация и липса на финансиране той е публично открит едвам на 22 октомври 1895 година Днес този монумент се обсипва с цветя от признателни българи. Честванията в този ден тук започнаха точно с рецитала на деца, членове на клубовете „ Млади възрожденци “.

Вицепрезидентът Илияна Йотова уточни, че каквото и да кажем за Левски ще е малко, освен тъй като това е идеологът на нашата национална гражданска война, а тъй като това е човек, който би трябвало да се препрочита всеки ден и всеки един от заветите му човек да ги пази надълбоко в сърцето си.

„ За страдание постоянно приказваме, рецитираме тези завещания, без да разбираме това, което ни споделя. Много постоянно портретите са в нашите кабинети, само че не го гледаме в очите и не мерим дейностите си и приказките си по отношение на неговия, както е споделил поетът, явен, наследник взор. За страдание неведнъж използваме Апостола за политическа приложимост, ще го чуете в речи на политици, на партии, хора, които се закичват с неговите завещания, само че по-късно не извършват. За страдание в последно време виждаме и опити да се пренаписва историята и по тази причина колкото тези дребни деца и български възрожденци модерни знаят делата и обстоятелствата толкоз по-добре, тъй като по този начин няма да пренаписват личната ни история. Левски е едно ясно доказателство за това, че България в тези години, колкото и условно да звучи това, не получава безплатно свободата си - това, което някои се пробват да ни внушават. И най-после, когато приказваме за Левски би трябвало да знаем едно. Левски сътвори освен концепциите за национално избавление, а човешките хрумвания за тъждество и права, и тъкмо в днешния ден е доста значимо да се сетим за тези негови завещания и думи, тъй като в XXI век е тъпо, че би трябвало още веднъж да се борим за човешки права “, уточни вицепрезидентът.

Годишнината от това безсмъртно за историята на нашия народ събитие ще бъде маркирана с разнообразни публични прояви. Архиерейската панихида в памет на йеродякон Игнатий – Васил Левски ще бъде отслужена в храм „ Света София ” от 17.00 часа, а по-късно е проведено литийно шествие. В 18.00 часа пред Паметника на Апостола ще стартира церемонията-поклонение. В нея присъединяване ще вземе президентът Румен Радев, който ще произнесе слово и ще сервира венец. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР