Пред кабинетите на личните лекари започнаха да се трупат пациенти,

...
Пред кабинетите на личните лекари започнаха да се трупат пациенти,
Коментари Харесай

Започват летните вируси. Какви са симптомите?

 Пред кабинетите на персоналните лекари започнаха да се натрупат пациенти, които са с летни ентеровируси, написа " Монитор “.

Летните инфекции протичат с грипоподбни признаци - болки в гърлото и висока температура. Много особено е появяването на характерен обрив по ръката, устата и крайници. Не всички инфектирани обаче развиват изцяло белезите, по които се разпознава вирусът.

" Много дребна част от пациентите с сходни недоволства се изследват в Националния център за заразни и паразитни заболявания дали са тъкмо ентеровирусни или е някаква друга инфекцията “, разяснява за " Монитор “ ръководителят на Сдружението на общопрактикуващите лекари доцент Любомир Киров. По думите му не е изненада, че към този момент има пациенти с типични за летните вируси недоволства.

" Има си ги вирусите и се чака да ги има и да зачестят тези пациенти с настъпващото лято “, сподели още шефът на общопрактикуващите лекари.

Макар и признаците на ентеровирусните инфекции значително да се припокриват със признаците на COVID-19, е мъчно да бъдат комплицирани от експертите.

Има си проби. Ентеровирусните инфекции протичат с диариен синдром “, разяснява за " Монитор “ ръководителят на Сдружението на софийските общопрактикуващи лекари доктор Георги Миндов. Той разяснява още, че през предходната година поради COVID-19 летните инфекции са били в пъти по-малко спрямо предни години. По думите му това е обикновено, защото хората са спазвали противоепидемичните ограничения. Именно поради това през предходната година като цяло са намалели и всички останали вирусни инфекции. 

" Ако хората съблюдават противоепидемичните ограничения против COVID-19, ще се предпазят и от ентеровирусните инфекции “, изясни още доктор Миндов. Той прикани хората да продължат да съблюдават тези правила. Според него е прекомерно евентуално и това лято да няма огромен взрив на летните вируси, в случай че хората съблюдават ограниченията. Той напомни още, че би трябвало да се внимава във водата във водоемите, както и с водата за пиянство, тъй като точно посредством нея доста се популяризират тези вируси.

Заради това е доста значимо да се съблюдават ограниченията и за хепатит А, който е прочут като заболяването на мръсните ръце. Семейният доктор напомни, че сходни инфекции не би трябвало да се подценяват. При децата те постоянно водят до бързо дехидратиране, до момента в който при по-възрастните това се среща по-рядко. Понякога може да се стигна и до болнично лекуване.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР