Православната църква почита днес църковния празник Покров на Пресвета Богородица.

...
Православната църква почита днес църковния празник Покров на Пресвета Богородица.
Коментари Харесай

Православната църква почита днес Покров Богородичен

Православната черква уважава през днешния ден църковния празник Покров на Пресвета Богородица. В множеството славянски езици думата "покров " значи по едно и също време "покривало " и "защита ". Празникът е зародил през десети век, с цел да се уважи явяването на Божията Майка в Константинопол. Това неизмеримо предсказание е станало в първата половина на десети век, в края на живота на Св.Андрей Юродиви.
В църквата във Влахерна, покрай градските врати по време на нощно бдение, няколко души видели Богородица, съпровождана от Св.Йоан Кръстител, от Св.Йоан Богослов и от други светци. Тя тръгнала към центъра на храма, коленичила и дълго време останала в молитва с лице, обляно в сълзи. После свалила покривалото /покрова/ си и го простряла над хората в символ на отбрана. По това време - през 910 година, жителите на града били застрашени от варварско настъпление, след явяването заплахата отминала и градът бил избавен от кръвопролития и премеждия.
Празникът Покров на Божията Майка се отбелязва единствено в славянските страни - евентуално, тъй като Св.Андрей бил славянин по генезис. В Руската черква празникът е открит към 12-и век. В Константинопол въпреки и да не чествали този празник, възпоменавали видението на Св.Андрей. Във Влахернската черква имало икона на Божията Майка в този тип, в който Тя се явила на Св.Андрей.
По новия жанр този празник се чества на 1 октомври. Много православни църкви и манастири носят името на Покрова на Пресвета Богородица. В знак на признателност към отбраната на Божията майка, църквата определила този ден като значим християнски празник, наименуван покров - застъпничество и поради метода, по който Дева Мария избавила молещите се.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР