Православната църква отбелязва днес християнския празник Цветница, наричан още Връбница.

...
Православната църква отбелязва днес християнския празник Цветница, наричан още Връбница.
Коментари Харесай

Цветница е! Празнуват най-красивите български имена

Православната черква отбелязва през днешния ден християнския празник Цветница, именуван още Връбница. По традиция той е постоянно седмица преди Великден и е един от светлите пролетни празници. Посветен е на тържественото посрещане на Исус Христос в Йерусалим с маслинови и лаврови клончета.

Според евангелистите Христос идва в града, яздейки магаре, а вярващите го посрещат, като разстилат пред него облеклата си и маслинови клончета. След като възкресил престоялия четири дни в гроба Лазар, брат на сестрите Марта и Мария, Исус Христос тръгнал за Йерусалим. Когато наближил града с съпътстващите го възпитаници и стигнали до Витфагия, той пратил двама от тях да отидат в селото и да му доведат вързаната при започване на селото ослица и с нея осле, а в случай че някой ги попита за какво вършат това, да кажат, че е потребно на Господ.

Като разбрали, че ослицата е за Христос, никой не им попречил. Той я възседнал и по този начин влезнал тържествено в Йерусалим. Вестта за възкресението на Лазар към този момент го изпреварила и хиляден народ тръгнал към Витания, с цел да го посрещне. Народът, виждайки в Исус Христос Спасителя, възторжено размахвал палмови клончета и хвърлял цветя пред нозете му. Фарисеите пък наредили на Христос да забрани на народа да ликува, на което Той отвърнал: " Казвам ви, че в случай че тия млъкнат, камъните ще завикат ". Шествието траяло и от височината на Еленското нагорнище до храма. Христос изгонил оттова събралите се в двора му продавачи и купувачи на всякакви артикули и направил голям брой изцерения на заболели и недъгави хора.

На този ден честват всички, които носят имена на цветя и растения.

Цветница е преносим християнски празник, който се уважава и от католици и протестанти. Той се отбелязва една седмица преди Великден, в неделята след Лазаровден. Нарича се още Връбница, Цветна неделя, Куклинден или Палмова неделя. Винаги се чества в шестата неделя на Великия пост.

Днес в църквата се отслужва молитва и се благославят върбови клончета. Те се раздават на вярващите и всеки ги отнася в дома си за здраве. Върбовите клончета символизират палмовите, с които е бил посрещнат в Йерусалим Исус Христос. Пак за здраве се окичват с върбови клончета портите и се сплита венче от осветената в църквата върба.

В този ден, който е през интервала на постите, се позволява риба, а останалите ястия на трапезата би трябвало да са напълно постни.

На Цветница честват: Камелия, Кремена, Цена, Цено, Цветан, Върбан, Върбинка, Виолета, Здравко, Здравка, Лилия, Латинка, Теменужка, Цвета, Цветанка, Цветелина, Ясен, Явор и други.

Седмицата, която стартира в понеделник след Цветница, се назовава Страстната седмица.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР