Православната църква чества днес големия господски празник Преображение Господне.На празника

...
Православната църква чества днес големия господски празник Преображение Господне.На празника
Коментари Харесай

Преображение господне е! Празнуват 7 светли български имена

Православната черква празнува през днешния ден огромния господски празник Преображение Господне.

На празника Преображение се празнува едно значимо евангелско събитие, потвърждаващо божествения генезис на Господ Исус Христос.

Тоя празник е открит в първи век на християнството и ни припомня явяването на Господа в небесната популярност пред трима от учениците Си - апостолите Петър, Йоан и Яков. Той се изкачил с тях на Тавор планина, която се намира край Галилея. Тук Той се отдалечил малко от тях и почнал да се моли. Учениците в същото време заспали. Когато се пробудили, видели Иисус видоизменен: лицето Му се изменило и светело като слънце; облеклата Му станали бели като сняг. С Него имало двама мъже, сияещи от популярност - античните пророци Мойсей и Илия, които беседвали с Него за идните Му премеждия и за края Му в Йерусалим.

Петър, изумен от това, което виждал, споделил на Иисус: " Господи, добре е да останем тук. Да създадем три сенника: за Тебе един, един за Мойсей и един за Илия! " Като говорел, внезапно ярък облак осенил всички и из облака се чул глас, който казвал: " Този е Моят Син любим, в Когото е Моето снизхождение! Слушайте Него! " Учениците от боязън паднали ничком. Но Господ се допрял до тях и им споделил: " Станете, не бойте се! " И като станали видели единствено Иисус Христос в елементарния Негов тип.

Те слезли от планината. А Той им забранил да приказват за това, което видели, до момента в който Син Човечески не възкръсне от мъртвите.

Това събитие било предопределено да защищити апостолите от отчаяние и подозрение при типа на Христовите премеждия и да укрепи вярата им. Учениците чули гласа на Самия Бог; двама най-велики представители на Стария Завет Мойсей и Илия, които станали очевидци с явяването си, че Иисус е фактически Оня, за Когото предсказвали пророците. Обкръжени от небесна популярност, те беседвали с Господ Бог Иисус Христос за Неговите избавителни премеждия и доброволна гибел. Това чудно събитие трябвало да отвлече апостолите от земните намерения за великолепие, като ги направи очевидци на небесната популярност на Христа.

Този популярен празник се пада през Богородичните пости и празничната софра би трябвало да е от риба и рибни артикули.

На този ден имен ден честват: Сотир, Спас; всички, чието име е обвързвано с името на Иисус Христос – Христин(а), Християн(а), Христо и всички с имена, отразяващи славата Господна – Сияна, Светлин, Светла. Честито на имениците!
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР