Правителството в лицето на премиера Бойко Борисов и здравният министър

...
Правителството в лицето на премиера Бойко Борисов и здравният министър
Коментари Харесай

Правителството е лъгало, че е дало 50 млн. лева за заплати на медицинските сестри

Правителството в лицето на премиера Бойко Борисов и здравният министър Кирил Ананиев е лъгало месеци наред, че е отпуснало 50 млн. лв. за нарастване заплатите на медицинските сестри. Оказа се, че по-малко от месец след гръмкото им съобщаване, държавното управление тихомълком е понижило сумата на 6 млн. лв., а в този момент здравният министър се пробва да замаже абсурда като към този момент твърди, че за нарастване заплатите на сестрите фактически са дадени 50 млн. лв. – само че от запаса на НЗОК.

Освободените през май 50 млн. лв. от запаса на НЗОК обаче бяха обещани от премиера и Ананиев за друго – за нарастване цените на клиничните пътеки в педиатрията, с цел да потушат различен митинг – този на лекарите и сестрите от Детската болница " Проф. доктор Иван Митев ".

Така действително държавното управление е излъгало, че дава спомагателни пари. Парите от запаса на НЗОК за нарастване на пътеките действително не са спомагателни, защото са част от бюджета на здравната каса за тази година, просто е взето решение да се употребяват целево за покачване на цените главно на детските пътеки. Но съгласно Ананиев “все става въпрос за обществен запас “ и източникът на финансиране не е значим.

Как държавното управление разгласи 50 млн. и отпусна 6 млн. лева

Със свое разпореждане от 10 април кабинетът отпусна “до 50 млн. лв. “, с цел да потуши ескалиращите митинги на медицинските сестри за по-високи хонорари. " Повишаваме заплатите, с цел да запазим работните места, изключително в отдалечените места ", разгласи тогава министър председателят, а здравният министър обясни, че задачата е на всички места главните заплати на сестрите да доближат 950 лв., както планува груповия трудов контракт в бранша.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР