Правителството трябва да промени лекарствената си политика. Това обявиха пред

...
Правителството трябва да промени лекарствената си политика. Това обявиха пред
Коментари Харесай

Евтини лекарства изчезват по нареждане на Здравната каса

Правителството би трябвало да промени лекарствената си политика. Това оповестиха пред " България он Ер " доктор Стойчо Кацаров от Центъра за отбрана на правата в опазването на здравето и Николай Костов, който е ръководител на Асоциацията на притежатели на аптеки. Причината е, че евтини медикаменти изчезват от аптечната мрежа, а на тяхно място се появяват по-скъпи препарати, които Здравната каса също поема.

 450 медикаменти са били мъчно откриваеми от пациентите у нас за година

За обстановката сигнализират разнообразни пациентски организации. Потвърждават я и от аптеките и даже изясняват, че имат указания от НЗОК. Препартатите са за хронично заболели, само че и за лекуване на онкоболни и хора, които са на животоподдържаща терапия.

Д-р Кацаров изясни, че постоянно се случва обещано лекарство да коства 50 лв. у нас и над 100 лв. във Франция. Поради тази причина то се изкупува на евтината цена, с цел да бъде продадено там. По този метод се нанасят вреди както на производителя, по този начин и на родните пациенти.

" Ако една непросветеност продължава прекомерно дълго, се пораждат подозрения, че това се прави в нечий интерес. Ако лекарство коства 50 лв., а във Франция е 100, и тук се изкупува, с цел да се препродава там за облага, значи някой се облагодетелства. Правителството би трябвало да промени лекарствената си политика и да се вземат ограничения ", сподели той.

Николай Костов добави, че скоро огромна част от аптеките няма да могат да дават отговор на всички условия на закона и са застрашени от банкрут.

" Аптеките са мощно демотивирани от последния контракт с НЗОК, която се пробва да им вземе и последните стотинки. Над 40% от аптеките не са включени в системата за верификации. Те няма да могат да се оправят с всички условия, които има към тях. В момента има 5 лобистки организации у нас и нашето законодателство прилична на кърпена рогозка. Причината е, че всяка лобистка организация поставя кръпки в закона, когато надделее над останалите ", разкри специалистът. Дир.бг
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР