Правителството ще успокоява бизнеса. Това очаквам. Ситуацията е сложна, трудна.

...
Правителството ще успокоява бизнеса. Това очаквам. Ситуацията е сложна, трудна.
Коментари Харесай

Стоян Панчев: Проблем с инфлацията и цените щеше да има и без конфликт в Украйна

Правителството ще успокоява бизнеса . Това чакам. Ситуацията е комплицирана, сложна. Моето очакване е да се споделя – няма проблеми, ще удържим ситуацията . “ Това сподели пред БНР икономистът Стоян Панчев от Експертния клуб за стопанска система и политика (ЕКИП) преди днешната годишна среща на държавното управление с бизнеса. По думите му държавното управление леко си опонира – от една страна твърдят, че няма проблеми, а по-късно афишират „ фрапантни, крути, тежки ограничения “ за управление на цената на сила и храни.

„ Въпросът не е дали ще имаме недостиг на пшеница, няма да има недостиг на пшеница, в случай че не се вкара някаква доста груба форма на ценови надзор, сега виждаме мека форма. Въпросът е какъв брой ще е безценен този самун “, означи Стоян Панчев.

Борсово търгуваните артикули зависят от интернационалните пазари, в това число от войната в Украйна. Знаем, че Украйна и Русия държат близо една трета от международния износ и е мъчно да се планува какво ще се случи, добави той.   

„ Другият проблем е, че не сме сигурни тъкмо по какъв начин ще проработи схемата на държавното управление. Ако пазарът каже – 4 лв. самун , само че държавното управление е лимитирало цените по някакъв метод, може да остане даже на сегашните цени. Хората ще купуват по-евтин самун, само че някой ще би трябвало да понесе тази вреда, тази разлика сред действителната и заложената от страната цена . “

Предприятия в Европа стартират да стопират работа поради цените на газа, уточни икономистът.

В енергетиката е малко по-лесно да се получи работеща система, тъй като в огромната си част българската енергетика е държавна , посочи Панчев. Това съгласно него може да се употребява за омекотяване на резултата на цените.

Стоян Панчев счита за неправилен опитът да се управляват цените.

„ Започнеш ли да се бъркаш във образуването на цените, може да изкривиш редица други неща в стопанската система. Краткосрочно това може да наподобява като позитивен ход, само че по-късно да счупи нещо друго в стопанската система . Ще има последици, които не са явни на пръв взор. “

От Русия и Украйна имаше огромен туристически поток. Сега ще има прекъсване на туристи и от Русия, и от Украйна, и от останалата част от Европа . Ще имат доста тежък сезон, изключително на Северното Черноморие, което е насочено към външни туристи, предвижда Панчев.

Стагфлацията идваше и без война . Всички индикатори и прогнози ни споделяха, че ще имаме по-висока инфлация и по-нисък растеж, разяснява Стоян Панчев.

Инфлацията ще бъде сигурно над 10% , сред 10 и 15 на 100, съобщи той.

Проблем с инфлацията и с цените щеше да има и без спор в Украйна , сподели Стоян Панчев, който регистрира късно почнала подготовка в тази посока.

„ За такива рецесии се подготвяш преди да дойдат. “

Правителството се пробва да се оправи със обстановката, само че не доста сполучливо на този стадий , заключи икономистът. 
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР