Правителството прие постановление, с което даде възможност на Министерството на регионалното развитие

...
Правителството прие постановление, с
което даде възможност на Министерството
на регионалното развитие
Коментари Харесай

Започва модернизацията на над 54 км от пътя Видин - Ботевград

Правителството одобри разпореждане, с което даде опция на Министерството на районното развиване и благоустройството да поеме ангажименти за разноски за модернизацията на пътя Видин - Ботевград, който е изключително важен за Северозападна България. Със 796 749 500 лева се усилва максималният ангажимент за разноски, които могат да бъдат поети по бюджета на Министерство на регионалното развитие през 2019 г. за рационализация на сектора от пътя между Видин и Ружинци с дължина над 54 км. Това дава опция на Агенция „ Пътна инфраструктура “ да подписва контракти с изпълнители и да стартира строителство по обекта.

Това заяви след редовното правителствено съвещание министърът на регионалното развиване и благоустройството Петя Аврамова.

При реализацията на плана ще се прилага нова скица на заплащане. Тя предвижда цялата стойност за изпълнение на строително-монтажните работи по договорите за трите сектора, на които е разделено трасето, да се разплати на изпълнителите след привършване и приемане на строителните действия. Модернизацията на трасето ще се финансира със 796 749 500 лв. през следващите четири години.

Отсечката Видин – Ружинци, която е част от направлението Видин – Ботевград, в по-голямата си част ще бъде с габарит на автомагистрала, включващ две ленти за движение в посока, спешна лента, банкети и разграничителна линия. В определени сектори е планувано и изграждането на трета лента. По цялото трасе ще бъдат издигнати и ремонтирани редица огромни уреди, пътни възли и др.

Министърът подсети, че през месец септември решение за вдишване на ангажимент за разноски за близо 420 млн. лева. беше взето и във връзка с участъка между Мездра и Ботевград с дължина около 34 км.

Хубавата вест е, че до един месец ще приключим с процедурите, които предхождат всяко едно строителство, информира още Аврамова. Това ще даде възможност да стартират реални строителни действия в секторите от Мездра до Ботевград и сред Видин и Ружинци. В договорите, които ще бъдат сключени с изпълнителите, е предвидено двете пътни прави да бъдат изградени до 2022 година

Като представител на Северозападна България знам по какъв начин хората, които живеят там, чакат този път. Той е значим за развитието на района и за понижаване на различието сред районите. Чрез него ще се усъвършенства и пътната сигурност, която за нас, като министерство, и за АПИ е един от главните цели, сподели още регионалният министър..

Направлението Видин – Ботевград (с дължина 167 км) е предпочитан план в инвестиционната стратегия на АПИ и МРРБ до 2022 година, защото с цялостното хомогенизиране и рационализация на трасето от Дунав мост 2 ще се осигури бърза и комфортна връзка между автомагистралите „ Хемус ”, „ Тракия ” и „ Струма ”. С осъществяването на проекта транзитният трафик ще бъде изведен от населените места, с което ще се повиши безопасността на придвижване и ще се ограничи нездравословното влияние на шума и замърсяването на околната среда от интензивния тежкотоварен трафик.

*Източник: www.api.bg
Източник: auto-press.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР