Правителството отпусна 11 933 544 лв. за Национална програма България

...
Правителството отпусна 11 933 544 лв. за Национална програма България
Коментари Харесай

Кабинетът отпусна 12 млн. лв. за ученически екскурзии

Правителството отпусна 11 933 544 лева за Национална стратегия „ България – просветителни направления “. Средствата за 2023 година ще се разпределят сред 346 общински учебни заведения, излиза наяве от решение на Министерския съвет (МС). Всъщност, утвърдените учебни заведения по програмата са 400, само че защото част от тях са частни или неделни, за тях не е нужен акт на държавното управление и ще получат средствата си от МОН.

Обиколката на един учебен маршрут може да е с дълготрайност от 2 до 5 дни, а оптималните средства, които могат да се изразходват за един възпитаник дневно са 100 лева, съгласно наредбите на Министерски съвет. Това включва нощувки, храна, превоз, застраховка, визити на културно-исторически забележителности, музеи, занаятчийски работилници и други Планирани са разнообразни просветителни действия, полемики и просветителни игри в разнообразни научни области, срещи с изявени персони, локални експерти, които работят в посетения обект. Ще се финансират и закупуване на входни билети и такси за беседи в посетени обекти.

При визитите на място по определените просветителни направления учебното заведение може да обезпечи обучителна сказка, познавателни материали, презентации, демонстрации. Училищата избират обекти от пет тематични области: история и археология, география и стопанска система, биология, биоразнообразие и екология, изкуства, архитектура и литература, етнография, фолклор и занаяти.
Програмата
„ България – просветителни направления “ е най-новата стратегия на Министерството на образованието, разгласен през месец май и дейна за кандидатстване от юни. Тя размени остарялата „ Отново дружно “, която бе въведена след пандемията от ковид. По нея с 15 млн. лева от държавния бюджет за подкрепяне на туризма се финансираха летните почивки на 30 000 деца и съпътстващите ги педагогичен експерти.

Около новата стратегия се появиха доста въпросителни, защото от Обединение „ Бъдеще за туризма “ сигнализираха за спряно финансиране и провалени екскурзии на повече от 2000 възпитаници. Тъй като след сключването на договорите с туроператорите за осъществяване на екскурзията, всеобщо учебните заведения са почнали да получават имейли от МОН, че финансирането е изчерпано. За появилия се проблем са били известени просветителния министър проф. доктор Галин Цоков и целия екип на Национален парк „ България-образователни направления “.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР