Правителството одобри План за 2022 г. за изпълнение на актуализираната

...
Правителството одобри План за 2022 г. за изпълнение на актуализираната
Коментари Харесай

Вижте какво реши Министерски съвет днес, 13 юли 2022 г.

Правителството утвърди План за 2022 година за осъществяване на обновената национална тактика за демографско развиване

Министерският съвет утвърди План за 2022 година за осъществяване на Актуализираната национална тактика за демографско развиване на популацията в Република България (2012 - 2030 г.). Сред целите в документа са забавянето на отрицателните демографски процеси и намаляването на броя на популацията, превъзмогването на отрицателните последствия от неговото застаряване, развиването на качеството на човешките запаси.

В Плана за 2022 година са планувани ограничения и действия за поощряване на раждаемостта посредством основаване на среда, удобна за развъждането и възпитанието на деца, възстановяване на репродуктивното здраве и общото здравословно положение на популацията, както и понижаване на общата, преждевременната, детската и майчината смъртност. Предвидени са и действия за обезпечаване на претовареност и понижаване на бедността. Всички ограничения са ориентирани към удобно повлияване на главните демографски индикатори - раждаемост, смъртност и миграции.

Мерките са финансирани от бюджетите на способените ведомства съгласно Закона за държавния бюджет на Република България за 2022 година, Оперативна стратегия “Развитие на човешките ресурси”, други оперативни стратегии, както и по европейски и интернационалните планове.

Приет е годишен проект за осъществяване на Националната стратегия за понижаване на риска от бедствия

Министерският съвет на Република България одобри Годишен проект за 2022 година за осъществяване на Националната стратегия за понижаване на риска от бедствия 2021-2025 година. Документът е координиран в границите на непрекъснатата Национална координационна група за подкрепяне осъществяването на функционалностите на Съвета за понижаване на риска от бедствия към Министерския съвет за подкрепяне образуването и реализирането на държавната политика в региона на отбраната при бедствия.

В направеният годишен проект са заложени 60 действия с общ бюджет за над 115 млн. лв., като източниците на финансиране на дейностите са надлежно бюджетите на министерствата и ведомствата, общинските бюджети, фондовете на Европейския съюз и на други интернационалните организации.

Правителството утвърди Годишен отчет за младежта за 2020 година

Годишният отчет за младежта показва систематизирана информация за политиките, ограниченията и дейностите, ориентирани към младежите в страната, които са осъществени от виновните институции в осъществяване на задачите на държавната политика за младежта през 2020 година По самодейност на Министерството на младежта и спорта за задачите на отчета е осъществено и национално представително изследване измежду младите в България.

Целта на Доклада е да се проследят характерните за младежите провокации, социално-икономическите действителности, методът на живот на младежите, както и техните настройки и полезности. Това дава опция за разграничение на краткосрочните, средносрочните и дълготрайните политически решения във връзка с младежките политики. Въпросите, заложени в изследването, следват главните тематики и цели на Националната тактика за младежта 2010-2020 година - повишение на гражданската интензивност, повишение на ролята на младежите в предварителната защита на престъпността, поощряване на здравословния метод на живот, възстановяване на достъпа до информация и качествени услуги, поощряване на икономическата интензивност и кариерното развиване на младежите, развиване на младежкото доброволчество, развиване на междукултурния и интернационалния разговор, развиване на младежите в дребните обитаеми места и селските региони, предварителна защита на общественото изключване на младежите в неравностойно състояние.

Стратегическата визия на държавното управление е ориентирана към създаване и осъществяване на единна, поредна и устойчива младежка политика в България, учредена на многосекторния метод и съдействие и взаимното ръководство с младежите на национално, районно, регионално и общинско равнище.

Одобрен е Годишният доклад за активността на НЗОК за 2021 година

Министерският съвет одобри Решение за одобрение на Годишния доклад за активността на Националната здравноосигурителна каса за 2021 година.

Отчетът съдържа информация за организацията и ръководството на Националната здравноосигурителна каса и показва в детайли активността на НЗОК за 2021 година. През 2021 година активността е съсредоточена в осъществяването на Закона за бюджета на Националната здравноосигурителна каса за 2021 година, Националния рамков контракт за медицинските действия 2020-2022 година и Националния рамков контракт за денталните действия 2020-2022 година. Съществено значение в активността на НЗОК има работилата през 2021 година изключителна епидемиологична конюнктура заради разпространяването на COVID-19, която наложи заплащания, свързани с хонорари за работа в неподходящи условия.

Основна цел за НЗОК през 2021 година е обезпечаването и гарантирането на свободен и равнопоставен достъп на обезпечените лица до здравна помощ и финансово обезпечаване на здравната система, която беше изключително затруднена заради нарасналата заболяемост от COVID-19.

Одобрен е Годишният доклад за осъществяването на бюджета на НЗОК за 2021 година

Министерският съвет на Република България одобри Решение за одобрение на Годишния доклад за осъществяването на бюджета на Националната здравноосигурителна каса за 2021 година Годишният доклад за осъществяването на бюджета на Националната здравноосигурителна каса е утвърден от Надзорния съвет на НЗОК.

Със Закона за бюджета на НЗОК за 2021 година (ЗБНЗОК) са утвърдени доходи и прехвърляния - всичко в размер на 5 446 312,9 хиляди лева
Общият размер на получените от НЗОК доходи и прехвърляния - всичко към 31.12.2021 година възлиза на 5 901 433,3 хиляди лева В съпоставяне със същия интервал на 2020 година се регистрира растеж от 1 168 013,5 хиляди лева или с 24,7 %, което се дължи главно на нараствания размер на здравноосигурителните доходи през 2021 година и получените спомагателни прехвърляния от M3 по член 15а, ал.1 от Закона за ограниченията и дейностите по време на изключителното състояние, оповестено с решение на Народното събрание от 13 март 2020 година, и за превъзмогване на последствията за поддръжка на личния състав на първа линия, директно зает с действия по попречване разпространяването на COVID-19.

Разпределението на регистрираните здравноосигурителни заплащания в размер на 5 252 874, 6 хиляди лева, включително предоставени прехвърляния към бюджетни организации, сключили контракти за осъществяване на медицински услуги с НЗОК по типове, е следното:

за първична извънболнична здравна помощ - 283 221,6 хиляди лева.;

за профилирана извънболнична здравна помощ (вкл. за сложно диспансерно (амбулаторно) наблюдение) - 306 511,4 хиляди лева.;

за дентална помощ - 222 847 хиляди лева.;

за медико-диагностична активност - 134 038,1 хиляди лева.;

за лекарствени артикули - общо 1 403 815,8 хиляди лева.;

за медицински произведения, прилагани в болничната здравна помощ - 98 119 хиляди лева.;

за болнична здравна помощ - изплатени са 2 656 411,3 хиляди лева.;

други здравноосигурителни заплащания - изплатени са 137 669,5 хиляди лева

за слагане на ваксини против COVID-19 за здравноосигурени лица - 10 240,8 хиляди лева

В резултат на регистрираните към 31.12.2021 година доходи и прехвърляния - всичко в общ размер на 5 901 433,3 хиляди лева, по отношение на регистрираните разноски и прехвърляния - всичко в общ размер на 5 857 321, 2 хиляди лева, се образува позитивно бюджетно салдо за годината в размер на 44 112 хиляди лева

Правителството одобри Постановление по отношение на процеса по присъединение на България към Организацията за икономическо сътрудничество и раз

Министерският съвет одобри Постановление за организация и съгласуваност на процеса на диалози за присъединение на Република България към Организацията за икономическо съдействие и развиване.

На 25 януари 2022 година Съветът на Организацията за икономическо сътрудничество и раз взе решение за разкриване на диалози за присъединение към Организацията с 6-те страни кандидатки, сред които и България, която публично одобри отправената покана за започване на диалози за участие. В рамките на срещата на Съвета на Организацията за икономическо сътрудничество и раз на равнище министър на 9-10 юни 2022 година бе призната Пътна карта за присъединение на България към Организацията за икономическо сътрудничество и раз, която съдържа параметрите на започващия развой на диалози, в това число изискванията на задълбочени механически прегледи. С приемането на Пътната карта на процедура започва процесът на присъединение. Темпът на този развой значително зависи от положителната и ефикасна междуведомствена съгласуваност.

С Постановлението на Министерския съвет се доразвива и укрепва съществуващия координационен механизъм, като се планува основаване на организация и съгласуваност за систематизиране на отговорностите и на метода на взаимоотношение сред институциите, за обезпечаване на оптималната успеваемост в процеса на диалози за присъединение. То регламентира пълномощията на Министерски съвет, на министъра на външните работи в качеството му на Председател на Междуведомствения координационен механизъм /МКМ/, структурата и функционалностите на МКМ, както и метода на взимане на решения.

Постановлението на Министерски съвет дефинира функционалностите на Междуведомствения координационен механизъм и методите на взаимоотношението му с Министерския съвет за осъществяване на единна национална политика на България по въпросите, свързани с процеса на присъединение към Организацията за икономическо сътрудничество и раз.

Националната контактна точка за използване на Насоките на Организацията за икономическо сътрудничество и раз ще бъде в Министерството на нововъведенията и растежа

Правителството промени свое Решение № 682 от 17.09.2021 година и дефинира изпълнителния шеф на Изпълнителна организация за поощряване на дребните и междинни предприятия към Министерството на нововъведенията и растежа за Национална контактна точка за използване (НКТ) на Насоките на Организацията за икономическо съдействие и развиване (ОИСР).

Предвид структурните промени в състава на Министерския съвет от края на 2021 година, разделянето на Министерството на стопанската система на Министерство на стопанската система и промишлеността и Министерство на нововъведенията и растежа и с оглед обстоятелството, че Изпълнителна организация за поощряване на дребните и междинни предприятия е вторичен разпоредник с бюджет по бюджета на Министерството на нововъведенията и растежа, държавното управление промени свое Решение № 682 от 17.09.2021 година и дефинира Националната контактна точка (НКТ) за използване на Насоките на Организацията за икономическо съдействие и развиване (ОИСР) да бъде в Министерството на нововъведенията и растежа. Целта е да се продължи насърчаването на доброволното съблюдаване на Насоките на Организацията за икономическо сътрудничество и раз за мултинационалните предприятия за отговорно бизнес държание, да се спомага за доброволното разрешаване на случаите, свързани с права сред заинтригуваните страни за използване на Насоките посредством медиация и разговора и намирането на взаимноприемливи решения за засегнатите страни при съблюдаване на стандартите правдивост и съгласуемост с Насоките.

Полярните проучвания в Арктика и Антарктика стартират с 3,5 млн. лева

С 3,5 млн. лева ще стартират полярните проучвания в Арктика и Антарктика тази година по национална стратегия „ От полюс до полюс “, реши държавното управление. Акцент в тях ще бъдат климатичните промени на Северния полюс.

Научната работа по Националната стратегия за полярни проучвания „ От полюс до полюс “ ще продължи до 2025 година По нея ще се финансират състезания за осъществяване на модерни научни проучвания в отдалечените полярни региони на Антарктика и Арктика, привличане на млади учени и повишение на научно-изследователския капацитет в България, логистика и поддържане на българската полярна база, както и осъществяване на научни наблюдения на полярната околна среда. Общият бюджет на програмата е 10,8 млн. лева, като финансирането през 2023 година ще бъде 3,6 млн. лева а през 2024 година - 3,7 млн. лева

Със средства по програмата ще се обезпечи и годишното корабоплаване на научноизследователски транспортен съд „ Св. Св. Кирил и Методий” до Антарктика.

Координатор на Национална програмата „ От полюс до полюс “ е Софийският университет „ Св. Климент Охридски” с неговия Национален център за полярни проучвания. Партньори са Българският антарктически институт, Висшето военноморско учебно заведение „ Н. Й. Вапцаров “, Институтът за гората към Българска академия на науките и Националният природонаучен музей към Българска академия на науките.

38 млн. лева за рационализация на научни обекти

Двадесет и два научни обекта ще бъдат доизградени и осъвременени е 38 276 480 лева, реши държавното управление. Средствата ще разрешат и да се закупи профилирана инсталация, с която да се правят качествени проучвания съгласно международните стандарти.

Обектите, които ще бъдат финансирани, са част от Националната пътна карта за научна инфраструктура (2020-2027). Сред тях са Българската антарктическа база „ Св. Климент Охридски “, Регионалният астрономически център за проучвания и обучение (РАЦИО), Институтът за научни проучвания по компютърни науки и изкуствен интелект (INSAIT), Лабораторният комплекс на научно-технологичен парк „ София тех парк “, Националният геоинформационен център, Научната инфраструктура по клетъчни технологии в биомедицината и други

В осъществяване на Националната пътна карта за научна инфраструктура от 2018 година досега научните инфраструктури са получили над 87 млн. лева

Отделно със 760 370 лева ще бъде заплатен членският импорт за присъединяване на Република България в 10 Европейски научноизследователски инфраструктури и в Европейското взаимно дружество ITER за развиване на термоядрената сила. Участието в Европейските научноизследователски инфраструктури е обвързвано със основаване и модернизиране на районни центрове, включване в другите опити и научни стратегии, които способстват за развиването на персонализираната медицина, нови енергийни източници, проучване на океаните и моретата и други

Правителството отпуска 80 000 лв. за начинания, свързани с към процеса на присъединение на България към Организацията за икономическо сътрудничество и раз

Министерският съвет утвърди през днешния ден вътрешнокомпенсирани промени на одобрените разноски по области на политики/бюджетни стратегии по бюджета на Министерство на външните работи за 2022 година Със средствата, в размер на 80 000 лв., ще бъдат финансирани образования, семинари и работни срещи за обмяна на опит за участниците в Междуведомствения координационен механизъм, както и за други заинтригувани страни, имащи отношение към процеса на присъединение на Република България към Организацията за икономическо съдействие и развиване, одобрени в Пътната карта за дейностите по присъединение на Република България към Организацията за икономическо сътрудничество и раз в интервала 2021-2023 година, одобрена с Решение № 444 от 11 юни 2021 година

С предоставените средства ще бъдат обезпечени плануваните разноски по осъществяване на образования, семинари и работни срещи за обмяна на експертиза сред представители на българската държавна администрация (ресорни министерства и агенции), част от Междуведомствения координационен механизъм, както и делегации на Организацията за икономическо сътрудничество и раз (от Секретариата и техническите комитети на Организацията), едната от които ще се управлява от заместник-генералния секретар на Организацията за икономическо сътрудничество и раз.
Целта на обучителните семинари и работни съвещания е обезпечаване на профилирана подготовка, резистентност в построяването на експертен, административен, и механически потенциал, продан на експертиза, шерване на опит и положителни практики, в това число и с интернационално присъединяване на задгранични специалисти с участниците в МКМ и други заинтригувани страни, имащи отношение към процеса на присъединение на Република България към Организацията за икономическо съдействие и развиване.

Одобрени са промени по бюджета на Министерството на младежта и спорта

Министерският съвет одобри Постановление за одобрение на промени по бюджета на Министерството на младежта и спорта за 2022 година по отношение на увеличение на капитала на комерсиално сдружение и Проект на Решение на Министерския съвет за увеличение на капитала на „ Сердика спортни парцели “ ЕАД.

С предоставените средства в размер на 1 000 000 лева ще се усили капитала на „ Сердика спортни парцели “ ЕАД. Средствата ще бъдат употребявани за правене на повсеместен капиталов план за главно обновяване на Многофункционален състезателен комплекс „ Червено знаме “, който към сегашния миг е в неприятно техническо положение, заради което не действа по предопределение.

Правителството се разпореди с парцели

Министерският съвет даде безплатно на Национална компания „ Железопътна инфраструктура “ (НКЖИ) ръководството на 10 парцела - обществена държавна благосъстоятелност. Те са ситуирани на територията на гр. Белово, община Белово, област Пазарджик. Това ще разреши реализацията на народен обект „ Модернизация на железопътната линия София-Пловдив: жп сектори София-Елин Пелин и Елин Пелин-Септември” за „ Модернизация на железопътна права Костенец-Септември”.

С друго решение държавното управление даде безплатно на НКЖИ ръководството на тридесет и четири парцела - обществена държавна благосъстоятелност. Те са ситуирани на територията на град Айтос, село Черноград, село Тополица и село Карагеоргиево, община Айтос, област Бургас. Това ще разреши реализацията на народен обект „ Рехабилитация на железопътния сектор Пловдив-Бургас, Фаза 2 “, Позиция 2: „ Премахване на прелезите и създаване на надлези/подлези за жп сектор Пловдив-Бургас “.

Правителството трансферира на община Костинброд собствеността върху терен - частна държавна благосъстоятелност, намиращ се в с. Петърч. Имотът е с повърхност 1002 кв. м. и ще бъде употребен за създаване на игрище със свободен достъп.

Министерският съвет трансферира на община Ардино собствеността върху жилище - частна държавна благосъстоятелност в гр. Ардино за обществени действия, свързани с настаняване на жители с открити жилищни потребности. Жилището е със застроена повърхност 25, 73 кв. м и се намира на първия етаж във вх. А, блок 4 на ул. „ София “.

Одобрен е план на меморандум за съгласие с Amazon Web Services EMEA SARL (AWS)

Министерският съвет одобри Решение за одобрение на план на Меморандум за съгласие сред държавното управление на Република България и Amazon Web Services EMEA SARL (AWS).

Меморандумът ще насърчи съдействието сред AWS и Правителството в региона на нововъведенията и икономическото развиване посредством образования по цифрови умения на бъдещите генерации, поощряване на облачно основан бизнес в България и поддръжка на Правителството в цифровата промяна.

С меморандума страните имат намерение да проучат опцията да си сътрудничат в стратегическите връзки в региона на цифровата промяна на обществената администрация, цифровите умения, нововъведенията, киберсигурността и развиването работна мощ с подготвеност за работа с облак.

Одобрен е планът на стратегия за съдействие с Виетнам в областта на културата

Министерският съвет одобри решение, с което утвърди плана на Програма за културно съдействие сред Министерството на културата на Република България и Министерството на културата, спорта и туризма на Социалистическа република Виетнам за интервала 2022-2025 година

Проектът на стратегия удовлетворява взаимните ползи на двете страни и съдържа нужните текстове за развиване на действително вероятните взаимоотношения сред Република България и Социалистическа република Виетнам в региона на културата.

Предлаганият план на стратегия регламентира опциите за съдействие в областта на театралните и образните изкуства, музеите, културното завещание, библиотечното дело, превода, филмовото изкуство и нематериалното културно завещание.

Одобрени са промени в плана на стратегия за съдействие с Грузия в региона на културата

Министерският съвет одобри решение, с което утвърди значително отклоняване от плана на Програма за съдействие в региона на културата сред Министерството на културата на Република България и Министерството на образованието, науката, културата и спорта на Грузия за интервала 2021-2023 година

С Решение № 260 от 25 март 2021 година на Министерския съвет на Република България е утвърден план за Програма за съдействие в региона на културата сред Министерството на културата на Република България и Министерството на образованието, науката, културата и спорта на Грузия за интервала 2021-2023 година

Двустранният документ не беше подписан до края на 2021 година заради рестриктивните мерки, наложени от пандемията Covid 19. Междувременно, наименованието на отрасловото министерство на Грузия бе променено от " Министерство на образованието, науката, културата и спорта " на Министерство на културата, спорта и младежта.

С оглед опцията за идно сключване на Програмата за съдействие - с нов интервал на деяние 2022 - 2024 и с смяна в наименованието на отрасловото министерство на Грузия, е належащо, според член 11. алинея 2 от Закона за интернационалните контракти, наново координиране на плана на стратегия, защото изменението на наредбите по отношение на периода на деяние на програмата - от 2021 - 2023г. на 2022 - 2024 година, както и изменението на наименованието й съставляват значително отклоняване от плана на контракт.

Всички останали контрактувани текстове и условия на Програмата за съдействие в региона на културата сред двете страни остават непроменени.

Настоящият план на Програма за съдействие в региона на културата е направен в сходство със Спогодбата за съдействие в региона на културата, науката и образованието, подписана на 19 януари 1995 година в София.

Проектът на Програма удовлетворява взаимните ползи на двете страни и съдържа всички нужни текстове за развиване на връзките сред Република България и Грузия в региона на културата.

Предлаганият план на Програма регламентира опциите за съдействие в региона на театъра, литературата, превода и публикуването на произведения на писатели от другата страна, изобразителното изкуство, организирането на художествени изложения и музикални фестивали.

Уточняват се уговорките на двете страни по опазването на културното завещание и съдействието за отбрана на авторските права в региона на художествената, просветителната и научна литература според законодателството на страните.

Програмата предизвиква и съдействието в региона на филмовата промишленост посредством определяне на директни контакти със съответните заинтересувани институции, като се обмислят и благоприятни условия за взаимни кино планове.
Проектът на Програма планува влизането й в действие да бъде от датата на нейното сключване.

Одобрена е позицията на България за неофициалната среща в Прага на министрите по Европейски Съюз по околна среда

Правителството утвърди позицията на България за неофициалната среща на министрите на Европейския съюз по околна среда, която ще се организира на 13 и 14 юли 2022 година в Прага, Чехия.

В дневния ред на съвещанието е планувано министрите да обменят отзиви по отношение на идната в края на годината в Монреал, Канада, 15-а среща на Конференцията на страните към Конвенцията за биологичното многообразие. България ще изрази поддръжка за създаването на Глобалната рамка за биоразнообразието след 2020 година като упорит документ, който цели да реализира трансформационна смяна в опазването и възобновяване на биоразнообразието в международен мащаб.

Министрите ще обсъдят и екологичните въздействия на войната в Украйна. Наред с цивилните жертви и разрушенията, военните дейности в Украйна имат тежки последствия за околната среда освен в страната, на чиято територия те се водят, само че и в огромни елементи от Източна Европа, като някои от тях ще продължат години и даже десетилетия след приключването на войната. Следвоенният интервал е късмет за Украйна да развива и утвърждава модел на възстановяващ стопански и обществен напредък в рамките на естествения си капацитет, който да подсигурява здрави и устойчиви общности и екосистеми, нулево замърсяване на околната среда и климатична индиферентност, и който, също по този начин, да обезпечава добър потенциал за акомодация към промените на климата.

Първият ден на Неформалната среща ще приключи с полемика по тематиката за акомодацията към изменението на климата.

България ще подчертае ролята на природосъобразните решения като осигуряващи комбинирани подходи за понижаване рисковете и въздействията от изменението на климата на обществено, екологично и икономическо равнище и като представляващи устойчива опция за дълготраен стопански напредък и развиване. От основно значение за страната ни е отношението към акомодацията към изменение на климата, основано на естествени решения, да бъде превърнато в нов метод на мислене, като по този метод се трансформира в нова действителност.

В рамките на втория ден се планува министрите да обсъдят интернационалните договаряния в региона на климата и идната през м. ноември 2022 година в Египет 27-а Конференция на страните по Рамковата спогодба на Организация на обединените нации по изменението на климата. България смята, че изключително значимо е на идната среща да се реализира баланс сред резултатите в региона на смекчаването и тези в региона на акомодацията и финансирането, като се имат поради декларираните предпочитани тематики от страна на Египетското председателство, включващи акомодация, загуби и вреди и финансиране. В тази връзка, належащо е да се реализира ангажираност на всички огромни стопански системи - нужни са по-амбициозни, ясни и количествено измерими задължения от всички огромни източници на въглеродни излъчвания.

Одобрена е позицията на Република България за идния Съвет на Европейския съюз по земеделие и риболовство

Кабинетът утвърди позицията на Република България за идното съвещание на Съвета на Европейския съюз по земеделие и риболовство, което ще се организира на 18 юли 2022 година, гр. Брюксел, Кралство Белгия.

В рамките на съвещанието се чака Чешкото председателство да показа своята секторна работна стратегия в региона на селското стопанство и рибарството.

След това Комисията ще показа своето предложение за Регламент по отношение на устойчивата приложимост на артикули за растителна отбрана, по което министрите ще проведат продан на отзиви въз основа на въпрос, дефиниран от Председателството. Страната ни смята, че предлагането за Регламент е много амбициозно, а в актуалната обстановка в международен мащаб, гарантирането на продоволствената сигурност би трябвало да бъде водещ приоритет. Подкрепяме задачата за понижаване на 50% на използването и риска от химически пестициди до 2030 година и на използването на по - рискови пестициди да се ползва единствено на равнище Европейски съюз (ЕС). За страната ни е значимо да бъдат регистрирани другите изходни позиции и характерните особености в обособените страни членки.

Европейската комисия и делегациите на страните членки ще обменят отзиви по отношение на положението на селскостопанските пазари, по-специално вследствие на спора в Украйна, въз основа на авансово дефинирани от Председателството въпроси. Република България чака добра годишна продукция от есенници за 2022/2023 година, като количествата ще са задоволителни за вътрешно ползване и за експорт. На европейско равнище изгледите са за добра годишна продукция от зърнени култури.

Въз основа на насъбрания опит от използването на ограничения за изключителна поддръжка считаме, че те следва да се подхващат бързо, да са оптимално опростени, лесни за използване и с необятни параметри, тъй че да дават опция на страните членки да отговорят на националните и районни специфики.

В рамките на съвещанието на Съвета Комисията също по този начин ще показа на министрите и информация по отношение на процеса на одобрение на Стратегическите проекти по Общата селскостопанска политика, след което министрите ще проведат продан на отзиви, на база на авансово дефинирани въпроси.

Понастоящем се организира систематичен разговор за разискване на обособените детайли на Стратегическия проект, тяхното изясняване и предприемане на дейности за премахване на бележките на Комисията по плана на Стратегически проект на България. Стремежът ни е да завършваме този развой във допустимо най-кратък период. Успоредно с процеса на утвърждение на Стратегическия проект, сега работим по законодателни текстове, които ще бъдат разисквани с представители на българския отрасъл. Предприети са и ограничения за създаване на нужните осведомителни системи за използване на Стратегическия проект.

По време на съвещанието в региона на рибарството се чака Съветът да утвърди Заключения по отношение на новите стратегически насоки на Европейски Съюз за аквакултури.

В точки „ Други въпроси “ се чака делегациите на Белгия, Дания, Германия, Нидерландия и Швеция да показват на министрите общ документ по отношение на предложение за преразглеждане на законодателството в Европейски Съюз по отношение на повишение на степента на отбраната на животните по време на превозване, а Председателството ще осведоми Съвета за настоящото положение на договарянията по предлагането за Регламент по отношение на даването на избрани артикули и артикули, свързани с обезлесяване и утежняване на положението на горите.

Кабинетът утвърди резултатите от съвещанието на Съвета на Европейски Съюз по превоз и телекомуникации

Правителството утвърди резултатите от съвещанието на Съвета на Европейския съюз по превоз, телекомуникации и енергетика (формат „ Транспорт “ и „ Телекомуникации “), което се организира на 2 и 3 юни 2022 година в Люксембург.

В бранш „ Транспорт “ беше реализиран общ метод по три досиета от пакет „ Подготвени за цел 55 “ в региона на въздушния и морския превоз, както и в региона на интермодалните транспорти. В морския превоз бе утвърден общ метод по изменението на директивата за въвеждане на усъвършенствани условия за непоклатимост на ро-ро пътнически кораби. Постигнат е общ метод и по директивата по отношение на рамката за внедряване на интелигентни транспортни системи.

В рамките на Съвета бе подписано Съвместно изказване на България, Чехия, Естония, Унгария, Латвия, Литва, Полша, Словакия и Румъния по отношение на предприемане на дейности на европейско равнище за довеждане докрай на инфраструктурните обекти.

В бранш „ Телекомуникации “ министрите разгледаха и одобриха напредъка по досиетата за изкуствения разсъдък, европейската цифрова идентичност и акта за данните. По време на дебата беше разисквана оценката на въздействието на цифровите технологии върху околната среда, както и методите за развиване на устойчиви цифрови технологии, които са в услуга на зеления преход на стопанската система.

Одобрени са резултатите от българското присъединяване в съвещанието на Съвета на Европейски Съюз по земеделие и риболовство

Правителството утвърди отчета на Република България от постоянното съвещание на Съвета на Европейския съюз по земеделие и риболовство, извършено на 13 юни 2022 година

Комисията показа своето Съобщение по отношение на настоящото положение на Общата политика в региона на рибарството и консултацията по отношение на опциите за лов на риба за 2023 година и осведоми Съвета, че консултацията за риболовните благоприятни условия ще продължи до 31 август 2022 година Страната ни означи, че, при установяване на риболовните благоприятни условия за 2023 година в Черно море, ще упорства да бъдат взети поради решенията, които ще бъдат признати на годишната среща на Генералната комисия по риболовство за Средиземно море, социално-икономическото отражение на рецесията от Ковид-19 и въздействието на войната в Украйна върху бранша на рибарството и положението на рибните ресурси. Република България ще упорства квотите за улов на калкан да бъдат непокътнати и през 2023 година

Европейската комисия показа своя Доклад по отношение на използването на здравните и екологичните стандарти на Европейски Съюз по отношение на вносните селскостопански и хранителни артикули. Страната ни подчертава, че по отношение на войната в Украйна и социално- икономическите последици от нея, следва да се откри баланс сред гарантирането на конкурентоспособността на земеделските производители и високите индустриални стандарти на Европейски Съюз и обезпечаването на продоволствена сигурност. В тази връзка следва да бъде осъществяван мониторинг на настоящите и планувани дейности, с цел да се реши до каква степен ефикасни са взетите ограничения, да бъде следен пазара и да се изготвят периодически отчети.

Комисията показа настояща информация по отношение на положението на селскостопанските пазари, по-специално вследствие на нашествието в Украйна. България подчертава, че продължаващото повишение на разноските за произвеждане в селското стопанство за фуражи, торове и електрическа сила към момента е главен източник на паника. От една страна е сложено в риск обезпечаването на хранителни артикули на налични цени за българските консуматори, а от друга са застрашени икономическите резултати на земеделските стопанства. Страната ни предложи да се покачат самостоятелните и национални тавани във връзка с помощта “de minimis” и прикани за удължение до 31 декември 2022 година на периода на използване на нараствания поради COVID-19 интензитет на подкрепяне по двете основни ограничения (Преструктуриране и преработка на лозя и Инвестиции в предприятия) от Националните стратегии за подкрепяне на лозаро-винарския бранш. Страната ни смята, че решението на Комисията за дерогация от екологичните условия по първи дирек на ОСП за 2022 година беше прагматично и е позитивни последици и би трябвало да бъде приложено през 2023 година

Одобрени са резултатите от българското присъединяване в Съвета на Европейски Съюз по претовареност, обществена политика, опазване на здравето и потребителски въпроси, част „ Здравеопазване “

Министерският съвет утвърди резултатите от присъединяване на България в постоянно съвещание на Съвета на Европейския съюз по претовареност, обществена политика, опазване на здравето и потребителски въпроси (част „ Здравеопазване “) /EPSCO/, извършено на 14 юни 2022 г„ в гр. Люксембург, Великото херцогство Люксембург.

Акцент в полемиката на здравните министри на Европейски Съюз беше подложен върху тематиката за остатъка от ваксини за COVID-19, когато министрите на България, Хърватска, Естония, Унгария, Литва, Латвия, Полша, Румъния, Словения и Словакия осведомиха за взаимното си писмо до Европейската комисия (ЕК), с гледище за съкращаване на идните доставки на ваксини, както и за предоговаряне на изискванията по споразуменията за ваксини за COVID-19, подписани от Европейска комисия. Министрите аргументираха своето искане с безспорното обвързване да се подсигурява ефикасното разходване на обществен запас и отбраната на публичния интерес. Посочените страни приканиха Комисията да регистрира обективно обстановката и да одобри препоръчаните в писмото решения като основа за договаряния с фирмите.

В своето изявление по тематиката министърът на опазването на здравето на Република България - проф. Асена Сербезова, изрази сериозната си угриженост от компликациите, свързани с остатъка на ваксини. Страната ни акцентира нуждата от незабавни промени на споразуменията за ваксини за COVID-19, контрактувани от Комисията, за съкращаване на количествата ваксини, адаптиране към действителните потребности на страните членки и назад изкупуване от Европейска комисия на непотребните дози ваксини.

В рамките на съвещанието здравните министри организираха спор по още две значими тематики - предложение за Регламент за Европейско пространство за здравни данни и проверка на Стратегия на Европейския съюз за световното здраве.

По законодателното досие редица страни членки означиха потребността в преговорния развой да се сложи акцент върху закрилата на персоналните данни и спазването на етични правила, свързани с достъпа до данни на пациенти.

Във връзка със Стратегията на Европейски Съюз за световно здраве част от делегациите и Европейската комисия откроиха нуждата от определяне на по-добра подготвеност и реакция при световни незабавни здравни обстановки, при отчитане на метода „ Едно здраве “.

Одобрени са резултатите от присъединяване на България в Съвета на Европейски Съюз по претовареност и обществена политика

Правителството утвърди резултатите от присъединяване на България в Съвета на Европейския съюз по претовареност и обществена политика, което се състоя на 16 юни 2022 година в Люксембург.

По време на форума министрите одобриха отчет за напредъка по предлагането за Директива по отношение на възстановяване на изискванията на труд при работа през платформа. В рамките на съвещанието бяха извършени два ориентационни дебата на следните тематики: „ Национални цели една година след обществената среща на върха в Порто “ и „ Заетост на хората с увреждания “.
Министрите одобриха Препоръка на Съвета по отношение на самостоятелните сметки за образование и Препоръка на Съ
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР