Правителството одобри на заседанието си в сряда преработената формула, по

...
Правителството одобри на заседанието си в сряда преработената формула, по
Коментари Харесай

Ощетените могат да поискат преосвидетелстване по новата формула за медицинската експертиза

Правителството утвърди на съвещанието си в сряда модифицираната формула, по която ще се пресмята понижената продуктивност.

Промените плануват облекчение на режима по освидетелстване по отношение на в този момент настоящата от лятото на предходната година разпоредба, против която се надигна публично неодобрение. Хора с разнообразни болести алармираха, че са ощетени и по новия ред остават без право на инвалидна пенсия.

Сега при здравната експертиза се взема поради единствено главното заболяване. И единствено в случай че то носи най-малко 80 % нетрудоспособност, а сборът на съпътстващите е най-малко 50 %, на хората се дават и спомагателни 20 % – до 100.

Сега Министерството на здравеопазването предлага хората да получават 20 % за съпътстващите болести, в случай че най-малко две от болесттите са над 50 %.

“Промяната е резултат от изработен от министерството на опазването на здравето разбор, съгласно който в настоящата досега разпоредба има избрани неща, които работят против хората с увреждания, в това число - и против децата с увреждания, а крайната оценка на увреждането не дава отговор на действителното здравословно положение “, се показва в претекстовете на решението.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР