Правителството на признатата само от Анкара Севернокипърска турска република (СКТР)

...
Правителството на признатата само от Анкара Севернокипърска турска република (СКТР)
Коментари Харесай

Кипърските турци решиха да отворят призрачния град Вароша: какво ще последва

Правителството на приетата единствено от Анкара Севернокипърска турска република (СКТР) ще отвори за туристически визити град Вароша (Мараш на турски), достъпът до който е неразрешен от 46 години насам. Това разгласи министър председателят на СКТР Ерсин Татар, който през вчерашния ден посети Анкара и беседва с турския президент Реджеп Тайип Ердоган. По думите му историческото събитие е планувано да се състои в четвъртък, 8 октомври, заяви за Българска телеграфна агенция Нахиде Дениз.

Вароша в действителност е квартал на град Фамагуста край Средиземно море. Той бе зарязан и ограден с телени заграждания при интервенцията на турската войска на остров Кипър през 1974 година в отговор на преврата на кипърските гърци. Оттогава островът е разграничен. Намерението е в този момент да бъде отворен достъпът до бреговата линия пред изоставения град.

Поставен под контрола на турската войска, Вароша граничи с буферната зона на Организация на обединените нации, т.нар.Зелена линия, и се трансформира в нереален град, откакто близо 40-хилядното му население го напусна. Резолюция на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации от 1984 година не разрешава всяко пренасяне, тъй че само турските военни имат право на легално влизане в оградената зона. В тази резолюция Съветът за сигурност съобщи, че счита опитите за заселване в която и да било част на Вароша от други лица, с изключение на от истинските си поданици, за недопустимо. Съветът за сигурност също така приканва зоната да бъде трансферирана под ръководството на Организация на обединените нации.

До 1974 година Вароша е бил една от най-известните туристически атракции на Източното Средиземноморие, където се стичали звезди от целия свят. Разполага с красиви плажове и впечатляващи забележителности.

Наскоро министър председателят на кипърските турци Ерсин Татар бе декларирал, че имат желание да отворят още веднъж региона за туристически визити. Идеята е да възвърне и вдъхне нов живот на тогавашната известна туристическа атракция, с цел да притегля туристи.

Турският президент Ердоган след диалога с Ерсин Татар уточни, че напълно поддържа всички инициативи на управлението на СКТР в тази тенденция.

" Турция показва пред света, че пази правата и ползите на кипърския турски народ като свои. Ние показахме, че няма да отстъпим от нищо в името на спокойствието и мира на кипърските турци и че никой не би трябвало да се съмнява за това ", сподели Ердоган.

В същото време турският президент разгласи, че в сряда, 7 октомври, ще направи публично посещаване в СКТР. По думите му въпросът за Източното Средиземноморие има две измерения:

" Първият е отбраната на правата на континенталния шелф на Турция, а другият е да се подсигуряват правата на кипърските турци и на турския народ във връзка с естествените запаси към остров Кипър. Всеки сюжет за Източното Средиземноморие, който изключва присъединяване на Турция и на СКТР, е жертван на крах. На последната среща на върха на Европейски Съюз видяхме, че кипърските турци още веднъж бяха пренебрегнати и не бяха показани по този начин, както заслужават. Турция няма да разреши продължаването на тази неправда ".

Разкол в самата СКТР

Народната партия, един от съдружните сътрудници в държавното управление на СКТР, напусна ръководещата коалиция, оповестиха турските медии.

Председателят на Народна партия Йенал Сенин в изказване във връзка отдръпването на партията му от държавното управление упрекна премиера Ерсин Татар, че не е съгласувал с тях решението за отваряне за визити на крайбрежието на Вароша.

" По този въпрос не беше взето поради мнението на външното министерство, което бе директно упълномощено да работи по въпроса, както и това на (външния министър) Кудрет Йозерсай, който назовават архитектът на самодейността " Мараш ".

Народната партия упорствала решението за отварянето на Вароша да бъде взето след президентските избори, които предстоят тази неделя в СКТР, както и да не се работи в прорез с интернационалното право.

Как реагираха Организация на обединените нации, Атина, Никозия, Европейски Съюз: Отрицателно

Генералният секретар на Организация на обединените нации Антониу Гутериш изрази угриженост от решението на Турция да отвори за визити част от региона Вароша. В изказването си Гутериш се афишира срещу " едностранни дейности ", които биха могли да усилят напрежението и да подкопаят възможностите за обновяване на договарянията за разрешаване на кипърския въпрос. Организация на обединените нации приканва всички страни да стартират диалози за превъзмогване на разликите и показва подготвеност да провежда сходна среща.

От своя страна държавното управление на Република Кипър съобщи, че ще внесе митинг в Организация на обединените нации, Европейския съюз и други интернационалните организации против решението да бъде отворен достъпът до бреговата линия пред изоставения град. Говорителят на кипърското държавно управление Кириакос Кушос сподели, че това деяние е в несъгласие с интернационалното право и резолюциите на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации по отношение на Вароша.

Гръцкото външно министерство също осъди решението като " жестоко нарушаване " на резолюциите на Организация на обединените нации.

Кипърското държавно управление се притеснява, че отварянето на крайбрежната зона може да бъде първата стъпка към цялостно завладяване на Вароша.

Върховният представител на Европейски Съюз по външната политика Жозеп Борел също изрази " дълбока угриженост " и предизвести, че дейностите във връзка с Вароша може да усложнят напъните за обновяване на диалозите за решение на кипърския въпрос.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР