Правителството на Иран обяви забрана за добив (т.нар. копаене) на

...
Правителството на Иран обяви забрана за добив (т.нар. копаене) на
Коментари Харесай

Иран забрани добиването на биткойни заради недостига на електричество в градовете



Правителството на Иран разгласи възбрана за рандеман (т.нар. " копаене " ) на биткойн и на други криптовалути, разгласи в сряда президентът на страната Хасан Рохани, защото иранските управляващи упрекват енергоемкия развой за спирания на тока в редица градове на близкоизточната страна, оповестява бизнес малкия екран CNBC.

Забраната влиза в действие неотложно и ще бъде в действие до 22-ри септември, сподели Рохани пред държавната телевизия, което се регистрира като следващ знак за отхвърлянето на известната цифрова валута.

Иранската столица Техеран и няколко други огромни града се сблъскват с голям брой ежедневни спирания на електрозахранването през последните няколко месеца и ръководещите упрекват за това дефицит на природен газ, продължителната суша, която затруднява хидроелектрическите централи в страната, както и все по-често добиването на биткойни.

По-голямата част от потреблението на сила вследствие на добива на биткойни идва от така наречен " противозаконни миньори " или тези, които работят без лицензи, показват държавните чиновници.

Това провокира национални репресии против противозаконни биткойн миньори, както и краткотрайно прекъсване на електрическата енергия на законни ферми за биткойни, защото в това време търсенето на електрическа енергия се е нараснало с помощта на повишеното ползване поради разпорежданията за оставане у дома заради коронавирусната пандемия. Тъй като температурите в страната се покачват, потреблението на сила през последните седмици е толкоз висока, че някои лечебни заведения изпитват съществено компликации да поддържат своите хладилни пространства за ваксини против Covid-19.

Правителството на Иран показва, че 85% от добива на биткойни в страната се прави нелегално. В страната с 82 милиона има 50 лицензирани миньорски ферми, които употребяват общо 209 мегавата мощ, съобщи в сряда иранската държавна електрическа компания " Танавир ".

Криптовалутата, която доближи рекордно високи цени през април над 63 000 $, се оказа напоследък под напън от продажби поради енергийната активност, произлизаща от нейното извличане и произлизащите от това екологични разноски.

Биткойн миньорите употребяват особено построени компютри за решение на комплицирани математически уравнения, които дейно дават опция за реализиране на биткойн транзакции. Миньорите са възнаградени за напъните си в цифровата валута.

Целият развой обаче е извънредно енергоемък заради количеството сила, употребена от компютрите.

Трябва да се има поради, че Иран е измежду страните от топ 10 за " копаене " на биткойни.

В интервала от януари до април тази година към 4,5% от целия рандеман на биткойни в международен мащаб се е състоял в Иран, съгласно блокчейн аналитичната компания Elliptic. Това слага страната измежду първите 10 в света, до момента в който Китай е преди всичко с близо 70%.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР