Правителството на Джо Байдън иска Турция да се откаже от

...
Правителството на Джо Байдън иска Турция да се откаже от
Коментари Харесай

САЩ запазва изискването Анкара да се откаже от руските системи за противовъздушна отбрана С-400

Правителството на Джо Байдън желае Турция да се откаже от съветските системи за противовъздушна защита С-400, запазвайки позицията на администрацията на Доналд Тръмп, която изключи Анкара от програмата за произвеждане на изтребители от ново потомство Ф-35, съобщи Агенция Франс Прес.

" Нашата позиция не се е трансформирала ", съобщи в петък представителят на Пентагона Джон Кърби. " Ние призоваваме Турция да се откаже от системите С-400 ", добави той.

Като реакция на първата доставка на съветски системи С-400 за Анкара през 2019 година Съединени американски щати изключиха Турция от програмата за произвеждане на изтребители Ф-35 с аргумента, че съветските зенитно-ракетни комплекси са несъвместими с отбранителната мрежа на НАТО и ще съставляват опасност за американските изтребители Ф-35.

" Турция е дълготраен съдружник и почитан член на НАТО, само че решението й да купи С-400 несъвместимо със съюзническите й задължения към Съединени американски щати и НАТО ", уточни представителят.

" Турция имаше голям брой благоприятни условия през тези 10 години да купи системи за Противовъздушна отбрана Пейтриът от Съединени американски щати, само че тя избра да купи С-400, които обезпечават на Русия доходи, достъп и въздействие ", означи представителят.

Освен изключването на Турция от програмата за Ф-35 Вашингтон забрани през декември даването на всевъзможни разрешителни за експорт на оръжия на Управлението за отбранителна индустрия - турската държавна организация, отговаряща за оръжейни покупки, с цел да накаже по този метод Анкара поради придобиването на съветските системи С-400.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган изрази през януари вяра за реализиране на компромис с администрацията на Джо Байдън, който да разреши връщане на Анкара в програмата за Ф-35, само че контактите сред новата американската администрация и Турция до момента бяха лимитирани.

Макар че Анкара да съобщи във вторник, че турският президентски представител Ибрахим Калън и съветникът по националната сигурност на Белия дом Джейк Съливан са изразили в телефонен диалог " воля за определяне на мощни, трайни и градивни връзки сред двете страни в идния интервал ", Байдън към момента не е имал телефонен диалог с Ердоган.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР