Правителството на британския премиер Тереза Мей избегна бунт в парламента

...
Правителството на британския премиер Тереза Мей избегна бунт в парламента
Коментари Харесай

С цената на отстъпки Мей избегна бунт заради Брекзит в парламента

Правителството на английския министър председател Тереза Мей избегна протест в Народното събрание поради желанията Англия да излезе от Хартата за главните права на Европейски Съюз. Кабинетът даде обещание да направи обзор на въпроса и да внесе промени, в случай че е нужно, предадоха " Ройтерс " и Българска телеграфна агенция.

Парламентът дебатира по законопроект за английското излизане от Европейски Съюз през 2019 година, предусещащ да интегрира европейското право в английската правна система. Той е окачествяван от някои като " най-големия законодателен план, изготвян в Обединеното кралство ".

Законопроектът слага на тестване способността на Мей да ръководи, откакто през юни загуби болшинството си и в този момент е министър председател на държавно управление, разполагащо с нежно болшинство, и водач на Консервативната партия, която е разграничена по въпроса по какъв начин най-добре да се извърши излизането от Европейски Съюз.

Вчера фокусът на дебатите в Народното събрание, които към този момент принудиха някои министри да създадат отстъпки, беше върху желанието на държавното управление да не включи хартата във внедряването на европейски правни актове в английското законодателство.

Кабинетът твърди, че няма потребност хартата да заляга в законите на Обединеното кралство, тъй като тя само кодифицира права, съществуващи по линия на други правни принадлежности. Той избегна евентуален протест в Народното събрание, обещавайки обзор на въпроса, а вероятно и механически промени в хода на законодателния развой.

Това беше задоволително за недоволните съпартийци на Мей и ги разубеди от желанието им да се обединят с депутати от опозицията, с цел да провокират оставянето в действие на хартата.

Правителството към момента твърди, че ще анулира действието й, само че показва, че жителите няма да изгубят нито едно от залегналите в нея права.

Риск за правата

По време на дебатите критици, в това число хора от партията на Мей, обявиха, че премахването на хартата е непотребен риск за правата на жителите.

Тя влезе в действие през 2009 година с Лисабонския контракт и събира в един-единствен документ всички предпазени от Европейски Съюз права.

Това е едно от дребното изключения в държавния проект за опазване на европейското право. Запазването се прави за след излизането от съюза да няма неустановеност за бизнеса, че непрекъснато ще има законодателни промени.

Приемането на законопроекта е към момента на ранен стадий.

Засега държавното управление не позволява провали по тематиката, само че се постановяваше да прави отстъпки в последния миг. Вчерашната отстъпка съставлява механически въпрос, отнасящ се до това по какъв начин някои типове европейско право следва да бъдат третирани след Брекзит.

Най-сериозният тест за престижа на Мей се чака да бъде въпросът за записването на датата и часа на Брекзит в закононопроекта, отбелязва " Ройтерс ". От настоящия стадий от приемането му предстоят още пет дни диспути, само че за тях няма избрана дата.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Преговорите за Брекзит (96)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР