Правителството е одобрило сключването на договор между министерството на здравеопазването

...
Правителството е одобрило сключването на договор между министерството на здравеопазването
Коментари Харесай

Купуваме 30 000 PCR теста за COVID-19 от Южна Корея


Правителството е одобрило сключването на контракт сред министерството на опазването на здравето и южнокорейската компания „ Осанг Хилткеър “ за закупуването на проби за COVID-19., оповестяват от държавния пресцентър.

С решение на изключително съвещания на Министерски съвет се упълномощава министъра на опазването на здравето да организира договарянията и да подпише контракта, както и да закупи 300 комплекта (всеки по 100 теста), или общо 30 000 теста на стойност 303 000 щатски $.

Договорът не е с закрепени крайни количества и по него могат да се вършат спомагателни поръчки за доставка на проби според от нуждата. Министерски съвет се съгласява да бъдат заплатени в допълнение транспортните разноски и прилежащите мита, налози и такси.

Причина за подписване на контракта е, че бързото разпространяване на вируса в международен мащаб неведнъж усили търсенето на проби за разкриване и диагностика на COVID-19, като всички страни, включително и България, към сегашния миг изпитват усложнения при обезпечаването на реактивите.

Тестовете, които ще бъдат закупени, са Real-time PCR и имат документ за приложимост в Европейския съюз за диагностика на COVID-19.

Правителството утвърди също да бъде обезпечен и обезщетен превозът на закупените от Китай и утвърдени с Решения на Министерски съвет 1 176 770 бр. защитни маски вид KN95 за еднократна приложимост, 50 респираторни апарата и 1 000 000 бр. медицински маски вид KN95. Със същия превоз ще бъдат доставени и получените досега дарения от Китай за България.

Министерският съвет също по този начин е приел разпореждане за установяване на детайлни правила за даване на безплатна финансова помощ по стратегиите, финансирани от Европейските структурни и капиталови фондове за интервала 2014-2020 година Това се постанова по отношение на въведеното изключително състояние поради пандемията от ковид COVID-19 и осъществяване на плануваните в законодателството ограничения. Целта на нормативната смяна е обезпечаването на спомагателни средства за справяне с епидемиологичната конюнктура в страната.

Одобрено е и предлагането на вицепремиера Каракачанов да бъде обезпечаван безконтролен достъп на транспортните средства, пренасящи селскостопански служащи, до земеделските площи.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР