Правителството е изправено пред трудното решение да намери 5,5 милиарда

...
Правителството е изправено пред трудното решение да намери 5,5 милиарда
Коментари Харесай

Радев: Кабинетът трябва да вземе спешно решение за 5,5 млрд. лв. за F-16

Правителството е изправено пред сложното решение да откри 5,5 милиарда лв. за американските самолети F-16 и да контракти разплащането.

Това разгласи през днешния ден президентът Румен Радев в отговор на журналистически въпрос, откакто рано тази заран стана ясно, че Съединени американски щати са одобрили продажбата на втората " партида " от 8 изтребителя на България.

Откъде идва тази калкулация?

В официално съобщение Държавният департамент съобщи, че е уведомил американския Конгрес за желанието си да продаде тези изтребители и свързани с тях боеприпаси и съоръжение на България за сумата от 1,67 милиарда $, или към 3 милиарда лв..

Сходна беше офертата и за първите 8 самолета, които България поръча - за близо 1,9 милиарда $. Но държавното управление реши да се лиши от част от оборудването и въоръжението и сви офертата до 1,25 милиарда $, или към 2,2 милиарда лв..

Така в този момент президентът предизвести, че в случай че желаеме да имаме 16 изтребителя, които да са в действителна оперативна подготвеност, с изключение на новата оферта за 3 милиарда лв., би трябвало да заплатим и оборудването по остарялата поръчка, от което сме се отказали, плюс разноските по инфраструктурата.

И решението би трябвало да пристигна неотложно, тъй като България може и да не в подготвеност да носи бойно дежурство и след 2030 година.

" Наложих несъгласие за метода, по който беше подписан договорът (правителството " Борисов " ), напомни Радев. -

Че държавното управление крие действителната цена от българската общност. Реалната цена, с цел да можем да ги експлоатираме, беше 3 милиарда лв. - българското държавно управление взе решение безобразно да свие пакета.

Тогава споделих, че тази цена ще се върне на 3 милиарда. Сега видяхте ли - още веднъж е 3 милиарда и няма по какъв начин да е по различен метод ", съобщи той.

И добави, че в случай че желаеме този аероплан да лети в България - да е в действителна оперативна подготвеност и с подготвен състав, " това е цената ".

" Сега държавното управление би трябвало да вземе извънредно тежко решение. Дали ще имаме ескадрила, която дружно с инфраструктурата, ще коства на България 5,5 милиарда, дали можем да си го позволим в този момент при разсрочено заплащане и може ли да си го разреши българското държавно управление ", уточни още той.

И попита: какво може да значи разсрочено заплащане - тъй като може да е и 10 години, само че може и да е една.

След което Радев добави:

" Ако някой продължава да приказва, че България ще може да носи наряди с F-16 незабавно след 2025 година, той ви лъже. Няма страна, която да може да носи бойно дежурство единствено с осем самолета ".

По думите му кабинетът би трябвало да вземе бързо решението за сключването на контракта за останалите 8 изтребителя - в границите на до три месеца, с цел да дойдат те през 2027-2028 година Това значи да можем да носим бойно дежурство към 2030 година, в случай че сключим контракт в този момент.

" Ако държавното управление реши да се бави, празнотата от вероятно прекъсване на МиГ-29 до този миг ще стане още по-голяма.

Очаквам държавното управление да прегледа всички вероятни варианти и да вземе рационално решение, тъй че България да остане виновна страна към личния си въздушен суверенитет и към интегрираната система за противовъздушна защита на НАТО. И да не позволяваме неуспех в нашите качества, изключително в такива сериозни времена ", сподели в умозаключение президентът.

Припомняме, че при започване на февруари министър председателят Кирил Петков и американското посолство оповестиха, че поради спирания във веригите за доставки, породени от пандемията, ще има закъснение - евентуално с към 2 години - в доставянето на самолетите от първата поръчка, направена от държавното управление на Бойко Борисов през 2018 г.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР