Правилното и естетично хранене и особено храненето при по-тържествени случаи

...
Правилното и естетично хранене и особено храненето при по-тържествени случаи
Коментари Харесай

Какво е необходимо за правилното и естетично сервиране

Правилното и естетично хранене и изключително храненето при по-тържествени случаи изисква вярно сервиране с доста принадлежности, съдове, салфетки и декоративни детайли.

За да консумираме едно богато меню, са ни нужни както елементарни, по този начин и по-специални принадлежности. Обикновените принадлежности са нож, вилица и лъжица и са в три размера – огромни, междинни и дребни.

С огромните принадлежности се употребяват всички типове съществени ястия /голям нож и вилица/ и множеството типове супи /голяма лъжица/. Някой супи се употребяват и със междинна лъжица като да вземем за пример крем супи и плодови супи. Консометата се употребяват с дребна лъжица.

Със междинните принадлежности се употребяват нормално всички типове топли и студени предястия и някои десерти /палачинки/.

Малките принадлежности се употребяват за консумирането на множеството типове десерти, а особено дребната лъжица се употребява за чай, за прясно мляко.

Специалните принадлежности са за консумация на риба /плоска вилица и плосък нож/, за сладолед /малка лъжичка – лопатка/, за сиропи, цитронада и коктейли /дълга дребна лъжичка/, за рязане и намазване на масло /нож с нащърбен и объл край/.

Освен тях се употребяват и принадлежности за подправки, които би трябвало да бъдат постоянно на масата при хранене. А това са точно сол, черен пипер, растително масло, оцет, лимонен сок. Те се слагат в специфични дребни съдове – стъклени шишенца или бурканчета, дребни купички. Желателно е при по тържествени случай приборите за подправки да бъдат комплект и да бъдат поставяни дружно на масата.

Друг значим детайл при сервирането е да изберем верните сервизи, в които да се сервират дадените ястия, а точно плата, чинии, чаши.

Чиниите за предястие би трябвало да бъдат 19 см

Дълбока паница за чорба – 23 см

 Прибори за хранене

Чиния за главно ядене – 23 см

Чиния за десерт – 17-19 см

Чаша за чай или мляко – 200 мл

Чаша за турско кафе – 60 мл

Чаша за шварц кафе или разтворимо кафе – 150 мл със съответните чинийки към тях.

Салфетките са също доста значим детайл при сервирането. Особена хубост на подредената маса придават специфичните форми на салфетките. За закуска салфетките би трябвало да са прегънати на триъгълници и сложени в чинийката за размазване. За обяд или вечеря е уместно салфетките да бъдат прегънати във високи форми.

За основаване на празнично въодушевление на масата се обръща внимание на декоративните детайли. Цветята са главният украсителен детайл. При висока декорация се употребяват високи вази с цветя с дълги дръжки. Такава декорация се употребява при нареждане на маса за леден бюфет.

При всички останали случай се прави ниска или пълзяща декорация. Други декоративни детайли на масата са свещници, фруктиери.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР