Пратеникът на САЩ Амос Хохщайн, който контролираше споразумението за морската

...
Пратеникът на САЩ Амос Хохщайн, който контролираше споразумението за морската
Коментари Харесай

САЩ призовават Ливан и Израел да се споразумеят за сухопътна граница

Пратеникът на Съединени американски щати Амос Хохщайн, който контролираше съглашението за морската граница сред Ливан и Израел, страни, които механически към момента са във война , съобщи в четвъртък, че е време да се очертае и сухопътната им граница.

" Време е да преразгледаме рамката и плануванаъа рамка... да реализираме резултат за морска граница и да работим и по сухопътния мир ", съобщи Хохщайн пред кореспонденти в Бейрут.

Хохщайн е специфичен координатор на президента на Съединени американски щати Джо Байдън за световната инфраструктура и енергийната сигурност .

През октомври предходната година, след дълготрайно ходатайство, той реализира това, което Байдън назова " историческо " морско съглашение сред Израел и изпитващия енергиен дефицит Ливан, които нямат дипломатически връзки.

Сделката проправя пътя на двете страни към употребата на морските газови ресурси.

На 16 август френската компания TotalEnergies заяви, че сондажна платформа е достигнала ливанските води, с цел да стартира изследване за газ, месеци след подписването на историческото съглашение.

Миналия четвъртък Ливан стартира проучвателни сондажи в блок 9, където се намира находището " Кана ", част от което е в израелски териториални води.

Властите в Ливан разчитат, че съществуването на естествени запаси ще им помогне да се преборят с икономическата рецесия , обхванала страната от 2019 година насам.
 Израел заплаши, че ще
Израел заплаши, че ще " върне Ливан в Каменната епоха "

Заплахата идва след седмици на търкания с въоръжената формация, подкрепяна от Иран.

Властите в Ливан разчитат, че съществуването на естествени запаси ще им помогне да се преборят с икономическата рецесия, която обхвана страната от 2019 година насам.

" През последните няколко дни бях тук, с цел да изслушам мнението на ливанското държавно управление, да сляза на юг и да видя персонално Синята линия и близките региони, с цел да схвана и науча повече за това, което е належащо, с цел да можем евентуално да реализираме резултат ", съобщи Хохщайн в четвъртък.

След като израелските сили се изтеглиха от Южен Ливан през 2000 година, с което сложиха завършек на 22-годишната окупация, Организация на обединените нации очерта " синята линия ", очертаваща границата сред двете страни.
 Ливан предизвести, че ще се намеси, в случай че продължат боевете в палестинския бежански лагер
Ливан предизвести, че ще се намеси, в случай че продължат боевете в палестинския бежански лагер

Ливанският президент желае от Палестина завършек на боевете в лагера

Южен Ливан е бастион на подкрепяното от Иран шиитско придвижване " Хизбула " и в региона се следят спорадични конфликти.

Американският делегат също по този начин прикани Ливан да избере нов президент, който да реализира промени, които биха могли да отворят пътя за интернационална помощ .

Ливан е без президент, откогато мандатът на Мишел Аун изтече през октомври предходната година, като нито един от двата съществени блока - Хизбула и нейните съперници - не разполага с нужното болшинство, с цел да избере президент.
 Ливан не съумя да си избере президент
Ливан не съумя да си избере президент

" Хизбула " блокира избора

По време на пътуването си той отиде с хеликоптер до античния обект Баалбек в Източен Ливан, който също е цитадела на Хизбула.

През 2006 година Израел и Хизбула водиха 34-дневна война , в която починаха повече от 1200 души, най-вече цивилни, в Ливан и 160 души, най-вече военни, бяха убити от израелска страна.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР