Позовавайки се на търговска тайна и на липса на надделяващ

...
Позовавайки се на търговска тайна и на липса на надделяващ
Коментари Харесай

Министерството на Нинова отказва да отговори на въпрос на Клуб Z за българския износ на оръжие

Позовавайки се на комерсиална загадка и на липса на надделяващ над нея публичен интерес, Министерството на стопанската система и промишлеността отхвърли да отговори на въпрос за българския експорт и трансфер на оръжия и специфична продукция от началото на годината, който Клуб Z зададе според Закона за достъп до социална информация (ЗДОИ).

Повод за въпроса са все по-често изказваните съмнения, че оръжия и друга специфична продукция от България намират пътя си към Украйна през страни от Европейски Съюз и НАТО, към които страната ни прави експорт или прехвърляния, макар уверенията на вицепремиера и отраслов министър Корнелия Нинова, че до момента в който е на поста тя няма да разреши това.

В писмения отвод, получен през днешния ден, се споделя, че желаната от редакцията информация попада в обсега на понятието " комерсиална загадка ", посочено в параграф 1, т.9 от Закона за защита на конкуренцията.

" Съгласно член 17, алинея 2 от ЗДОИ информацията, която съставлява комерсиална загадка и чието даване или разпространение би довело до нелоялна конкуренция сред търговци, не предстои на даване с изключение на в случаите на надделяващ публичен интерес ", написа още в отговора на министерството.

То е решило, че " не е налице надделяващ публичен интерес по смисъла на ЗДОИ ". Министерството се базира на правното определение на това разбиране, съгласно което надделяващ обшествен интерес има, " когато посредством желаната информация се цели откриване на корупция и на корист с власт, липса на бистрота и отчетност на задължените субекти по член 3 от ЗДОИ ".

Изпълняващият длъжността основен секретар на министерството Йордан Татарски, който е подписал отхвърли, счита, че в настояването на достъп до социална информация " не са налице обстоятелства, въз основа на които да бъде осъществена преценка за съществуването на надделяващ публичен интерес ".

Юристи, с които Клуб Z се съветва, бяха сюрпризирани по какъв начин по този начин липсва " надделяващ публичен интерес " по основната тематика на публичен и политически спор у нас сега. Признавайки, че в заявката си редакцията не е изнесла обстоятелства за корупция или корист с власт, те означиха, че е изцяло обосновано упованието ни за " бистрота и отчетност на задължените субекти ".

На 12 април т.г. Клуб Z изиска документално от Министерството на стопанската система и промишлеността " лист на издадените лицензи за експорт на оръжия, муниции, защитни средства и друга специфична продукция, в това число артикули с двойна приложимост, който да включва краен адресат, тип и количество на продукцията, производител, търговец, дата ". Помолихе описът да включва всички лицензи издадени от 1 януари 2022 година до датата на изпращане на отговора.

Получихме отговора в деня, когато изтича законовият 14-дневен период за изпращането му. Две седмици по-рано обаче, на 15 април т.г. вицепремиерът и министър на стопанската система и промишлеността Корнелия Нинова разгласи обществено огромна част от желаната от Клуб Z информация в отговор на въпрос от депутатите от ГЕРБ Десислава Атанасова и Христо Гаджев.

В се споделя, че от 20 февруари до 15 април т.г. България е изнесла специфична продукция за общо 434 411 649 милиона евро възоснова на общо 60 самостоятелни позволения за трансфер. Експортът включва: бронирани и защитни средства, уреди за визуализация, симулатори и инертни муниции за образование, муниции и съставни елементи за тях, стрелково оръжие и съставни елементи за него, съоръжение за визуализация, аварийни елементи. Страните, където са крайните получатели на тези артикули са: Словакия, Румъния, Франция, Швеция, Австрия, Чехия, Полша, Германия, Литва. Повечето от тях оповестиха, че доставят Украйна с оръжие и друга специфична продукция.

Отделно, лидерката изнесе информация за страни получателки и суми и. Говори за това преди няколко дни и.

Политически водачи и депутати, сред които и някогашният министър-председател Бойко Борисов нееднократно разясниха, че през цитираните страни българската специфична продукция въпреки всичко стига до Украйна макар клетвите на Нинова, че тя няма да разреши подобен експорт, до момента в който е министър. Но пък самата тя се застрахова, като сподели, че не е изключено крайните получатели да го дават на Киев. Но българската страна не можела да следи за това, нито да упражнява надзор.

Разрешителни за експорт с краен адресат в Украйна досега не са известни.

От отхвърли на министерството не излиза наяве и за какво при депутатско запитване явно има надделяващ публичен интерес, до момента в който при журналистическо няма подобен.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР