Познавам и д-р Валентин Димитров. Не мога да осъдя нито

...
Познавам и д-р Валентин Димитров. Не мога да осъдя нито
Коментари Харесай

Симидчиев: Ако Хинков не беше уволнил шефа на Пирогов, сега щях...

" Познавам и доктор Валентин Димитров. Не мога да осъдя нито него, нито министъра. Когато имаме документи с заключения, ангажимент на тези, които ръководят системата, е да научат нещата до край ", уточни още доктор Симидчиев в ефира на Българска национална телевизия.

 

" Вчера имахме изключителна здравна комисия с точка чуване на доктор Димитров. Зададоха му въпроса има ли нещо срещу отчета. Той сподели, че се съгласява с множеството неща. На това пояснение мястото му е в съда. От 5-те най-големи лечебни заведения, една е частна. Ако нейния принципал реши да смени шефа на болничното заведение, някой ще стачкува ли? В останалите лечебни заведения принципал е министърът на опазването на здравето и той се разпорежда. Хората в " Пирогов " са обезпокоени от всяка една смяна. Системата работи толкоз нежно, че смяната се възприема като риск ", разяснява зам.-председателят на парламентарната здравна комисия. 

 

Той посочи, че в одитния отчет са показани нарушавания на Закона за публичните поръчки. 

 

" Отговорност за дейностите си носи министърът на опазването на здравето. Ако той не беше подхванал тези неща, в този момент можеше да седим и да приказваме за какво не го направи по-рано. Не сме ние хората, които да съдим ръководството. Той е принципал на болничното заведение и има цялостните права да се разпорежда. Здравната комисия е политически орган, който се занимава с законодателство. Наша отговорност е по какъв начин ще бъде разпределен бюджетът, не е наша отговорност по какъв начин се ръководи и кой доктор къде е назначен. Вчера имаше опит, който се осъществя, законодателната власт да се меси в изпълнителната власт ", добави още депутатът. 

 

По тематиката с оставката на министър Хинков, доктор Симидчиев разяснява: " Оставката на един министър може да се осъществя по няколко метода. Или той самичък да си я подаде, или да бъде поискана от министър-председателя и по-късно да бъде гласувана в Народно събрание. Има такава процедура, тъй като постоянно министрите би трябвало да вършат непопулярни решения. Исканията на оставка пречат на опцията един министър да осъществя своята изпълнителна власт ".

 

По думите му по проблема " Пирогов " има повече политическо жужене, в сравнение с нещо свястно.

 

" Всяка една от системите в опазването на здравето сега е затруднена, в това число и в огромните лечебни заведения. Основното е неустойчивостта на системата. За 33 години сме имали 31 държавни управления. Последните 7 министри на опазването на здравето са с осъществени мандати под 200 дни. Познавам хора в Министерството, които са сменили 15 министри. По този метод никакви дълготрайни политики не могат да се осъществят ".

 

" Пирогов " е една от петте най-големи лечебни заведения в България, а средствата, които НЗОК отделя за опазване на здравето, в тях има няколко разнообразни сфери на здравната система. Най-големите лечебни заведения взимат забележителна част от ресурсите. През петте най-големи лечебни заведения минава оборот толкоз, колкото общо през цялата доболнична помощ ", акцентира доктор Симидчиев. 

 

ФрогНюз
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР