Позицията на България по отношение на македонския въпрос не е

...
Позицията на България по отношение на македонския въпрос не е
Коментари Харесай

Пендаровски: България има комунистическо отношение към РС Македония

Позицията на България във връзка с македонския въпрос не е изменена от времето на комунизма. Нашата позиция и през март следващата година ще бъде същата. Здравият разсъдък ви подсказва, че не може да се договаря за неразбираеми неща. Това сподели македонският президент Стево Пендаровски в телевизионно изявление, съобщи БГНЕС.

" Историческата комисия е значима, само че не може да приказваме единствено и само за история и според от нейния триумф, да се прави оценка дали ние заслужаваме да се присъединим към Европейски Съюз. В този смисъл поддържам държанието на новия български министър председател Кирил Петков, че историята не би трябвало да бъде единственият канал за връзка сред Скопие и София. Очаквам колкото е допустимо по-скоро, дали през този или през идващия месец, да стартираме с съответна реализация на този проект ", сподели Пендаровски пред телевизия " Телма ".

" При Петков има два детайла - единият е времеви, което за мен не е изненада. Вторият се отнася до наличието, което аз поддържам. Първото изречение, което сподели българският министър председател бе, че не би трябвало да беседваме с РСМ единствено посредством историческият канал и той заприказва за основаване на работни групи. Аз считам, че това е отличен метод, тъй като в случай че един човек идва и ви споделя, няма да приказваме единствено за етническата принадлежност на цар Самуил и тази на Гоце Делчев, а ще приказваме и за доста други неща, които засягат нашите жители - енергетика, инфраструктура, обучение, опазване на здравето, вложения, това съгласно мен е доста по-модерен метод спрямо това, което имахме при предходното държавно управление. Аз не споделям, а и самият Петков не споделя, че те няма да пазят националните ползи, той това сподели на няколко пъти, само че да водим договаряния допълнително области и за действителните критерии, според които се стартират договаряния за участие в Европейски Съюз ", сподели Пендаровски.

По отношение на посочения от Кирил Петков 6-месечен период за разрешаване на разногласието сред двете страни Пендаровски сподели следното: " За мен този период е прекомерно дълъг, тъй като тези договаряния, които имахме с България от 2017 година когато подписахме Договора до през днешния ден, и по-специално през последната година и половина, освен в историческата комисия, само че и отвън нея, имаше единствено две държавни съвещания. На тях беше направена оценка за постигнатото от контракта. Ние преговаряме по доста въпроси и съгласно мен не може да има огромна изненада по който и да е въпрос. Проблемът бе в това, че България наложи позицията, че в случай че от историческата комисия не кажат " това става ", единствено тогава може да стартираме договаряния ".

Според Пендаровски " за няколко седмици може да бъдат решени всички тези несъгласия и да стартират работните групи, които да не престават да работят и откакто РСМ стартира договаряния ", само че не би трябвало да акцентираме на това, какво е било през 1901 и 1903 г ".

По отношение на пакета 5+1 президентът сподели, че македонската страна е изпратила отговорите си, само че от София не е получен формален отговор. " От София не сме получили нищо назад. Имаше спекулации, в това число и от висши чиновници, че нещо е получено, само че аз като институция не съм получил, нито вербално, нито документално. На процедура ние през днешния ден получихме отговор, с най-новото несъгласие на България. Очевидно не им харесват отговорите, които ние изпратихме по тези точки. Но, тук става въпрос за червени линии, които никой не може да прекрачи и дали през месец февруари или март, когато бъдат сложени тези 5-6 точки на масата за договаряния, ние ще дадем еднакъв отговор ", акцентира Пендаровски.

На въпроса дали може да се чака смяна в позициите като се има поради, че България е сложила условия пред Брюксел за Преговорната рамка Пендаровски сподели, че " става въпрос за същата реторика и още предходната година при първото несъгласие на България и предварителните парламентарни избори през месец април той е споделил, че не би трябвало да се надяват на бързо решение ".

" Аз стигам до това въз основата на обстоятелството, че тяхната декларация в Народното събрание от 250 души бе призната както от тогавашната ръководеща мощ, по този начин и от опозицията. " Става въпрос за историческа и политическа последователност. Аз споделих да вървим крачка по крачка без да бързаме. Днес споделям същото. Чакахме 17г. като страна-кандидат. Не споделям да чакаме още години, 2 или пет, само че в случай че имате сходни заявления, като тази, която да не кажа, не е изменена от комунистическо време, за метода по който София преглежда македонския въпрос, ние не може да вървим с главата против стената ", сподели Стево Пендаровски.

" Ние имаме парламентарна декларация, наши червени линии, които са подкрепени от всички, и освен поради това, а поради обстоятелството, че здравият разсъдък и без да сте политик, а елементарен жител ви подсказва, че вие не може да разговаряте за неразбираеми неща, тъй като те нямат никаква връзка с критериите, съгласно които са влезнали предходните претенденти " в Европейски Съюз, сподели в умозаключение Пендаровски.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР