Поводът за пресконференцията ни днес е нарастващото недоволство в страната

...
Поводът за пресконференцията ни днес е нарастващото недоволство в страната
Коментари Харесай

Нинова: Заставаме на страната на половин милион българи за спасяването на районните съдилища

 " Поводът за конференцията ни през днешния ден е възходящото неодобрение в страната по отношение на предложение на Висш съдебен съвет за преобразяване на районни съдилища в териториални поделения, което значи на процедура закриването им. Става въпрос за 57 районни съдилища. Предложението регистрира само цифри и статистика, без да взема поради социално-икономически и  инфраструктурни проблеми. По-важното е, че това решение в 57 общини визира 480 хиляди българи, които живеят на територията на тези общини. На процедура значи затрудняване на достъпа на тези хора до правосъдие. " Това сподели ръководителят на Българска социалистическа партия на конференция в централата на партията.

" Не може да лишавате половин милион българи от елементарен достъп до правосъдие и по този метод да ги принуждавате сами да се откажат да упражняват това свое право ",  добави тя.

Лидерът на Българска социалистическа партия уточни, че става дума с изключение на за географски труднодостъпни райони, само че и за изоставащи такива - с доста небогати хора, за които правораздаването в окръжните съдилища ще бъде все по-трудно и по този метод на процедура им се лишава конституционното право на правораздаване. Нинова даде съответен образец с област Смолян, където от 5 съдилища ще остане единствено едно - в самия административен център и хората от дребните общини ще би трябвало да пътувам до такава степен. По думите на Нинова същите са случаите в  Кърджали и Видин, също изоставащи райони, които ще останат единствено с един областен съд.

" Има още доста образци за закриване ", добави тя.

Според нея това предложение е нескопосано и несвоевременно, най-малкото, тъй като то изисква промени в над 20 закона.  Нинова също по този начин означи, че в отчета, показан във Висшия правосъден съвет, се цитират промени в Закона за правосъдната власт, Наказателно-процесуалния, Гражданско-процесуалния кодекс, само че отвън тях ще би трябвало да се трансформират над 20 закона, като се започне от Кодекса на труда и се свърши със Закона за водите.

" Не може такова нещо да се прави в отсъствието на парламент. Не може въобще такава  реформа да се докара до дъно без парламент, който да вземе тези решения ", посочи.

Нинова добави, че е разговаряла с правосъдния министър и това предложение също не се е споделя от него.

" Съгласни сме, че смяна би трябвало да се прави и нашата политика през последните 4 години е ориентирана към това - да се вършат промени. Но смяна, която ще докара до по-добро и която ще облекчи живота на хората. А тъкмо тази смяна не води до по-добро и не го облекчава, а в противен случай - усложнява им живота ", акцентира водачът на Българска социалистическа партия.

сподели още, че хора от Българска социалистическа партия се включват в митинги в цялата страна за да се спре това решение и да се изчака настоящ парламент, в който рационално да се разиска.

  " Това решение не може да бъде бюрократично, стъпило на статистика - то е политическо. А в идващия парламент ще срещне нашата безапелационна опозиция ", безапелационна бе Нинова.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР