Поводът за позицията на организацията е съдебният тормоз над разследващия

...
Поводът за позицията на организацията е съдебният тормоз над разследващия
Коментари Харесай

”Репортери без граница” призова българското правителство да приеме закон за защита на медиите от съдебни дела и преследване

Поводът за позицията на организацията е правосъдният тормоз над проверяващия публицист Борис Митов и уеб страницата " Биволъ ".

" Малко преди Коледа Софийският градски съд (СГС) осъди Стояна Георгиева, редактор на уеб страницата " Медиапул ", и Борис Митов, един от някогашните кореспонденти на уеб страницата, да платят непостижимата сума от 67 000 лв. (34 000 евро) обезщетение за " оскърбителен изказвания " в четири публикации през февруари 2018 година за тогавашния ръководител на съда Светлин Михайлов, който по това време е претендент за нов мандат " се написа в позицията на " Репортери без граници ".

От организацията се съмняват в безпристрастността на съдията по делото Даниела Попова.

" Имаме учредения да сложим под подозрение безпристрастността на съдията по делото Даниела Попова, която го пое единствено два месеца преди да се произнесе дефинитивно, като смени различен арбитър, който се занимаваше с делото близо година. Решението й, което наподобява е взето небрежно, не загатва обстоятелството, че ищецът е обществена персона и също така е бил някогашен ръководител на съда. Не прецизира кои елементи от публикациите тя счита за „ неприлични, вулгарни и цинични “ и се въздържа от коментар по възраженията на отбраната, които тя систематично отхвърля по време на съвещанията. Оказа се още, че през юли 2021 година Попова е определена за ръководител на Българската съдийска асоциация (БАС), проправителствена организация, в която членува и Михайлов ", се написа в позицията.

Павол Салай, началник на бюрото на Европейския съюз и Балканите, дефинира това като " рисков казус за свободата на печата в България ".

По проблема от Асоциацията на европейските публицисти (АЕЖ) приканва ДАНС, Министерство на вътрешните работи, Инспектората на Висш съдебен съвет, прокуратурата да разгласяват всички материали, които те имат за ищеца Светлин Михайлов, който в този момент е арбитър в Софийския апелативен съд, пред който може да бъде обжалвано неоправдателното решение на Софийски градски съд. От организацията считат, че решението е принуда.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР