Повишеният индекс на телесна маса е основен рисков фактор за

...
Повишеният индекс на телесна маса е основен рисков фактор за
Коментари Харесай

Д-р Мария Николова, диетолог: Живеем в свят с пандемия от затлъстяване!

Повишеният показател на телесна маса е главен рисков фактор за незаразни заболявания, в това число рак и сърдечносъдови болести

Над 1,2 млн смъртни случая годишно в Европа са свързани със затлъстяване, съгласно Световната здравна организация, а в последните 50 години процентът на затлъстяване е повишен със 138 %. „ За страдание, живеем в свят с пандемия от затлъстяване и съпътстващите го метаболитни заболявания- метаболитен синдром, захарен диабет, сърдечно-съдови болести, нарушени липидни индикатори. “ споделя един от най-известните диетолози в България- доктор Мария Николова.

Повишеният показател на телесна маса е главен рисков фактор за незаразни заболявания, в това число рак и сърдечносъдови болести. Всеки може да пресметна дали е заплашен от затлъстяване или не, като мери своя ИТМ=тегло в килограми/ръст в метри. За норма се одобряват стойности сред 20 и 25 за мъже и 19 и 24 за дами. Стойности сред 25 и 30 приказват за наднормено тегло, а над 30 - за затлъстяване. В случай, че стойностите са високи, е належащо да се вземат ограничения за понижаване на тежестта. Понякога хората не съумяват да се оправят сами и тогава е належащо да потърсят помощта на диетолог.

„ Пациентите не би трябвало да се тормозят от консултация със експерт, когато усетят, че сами не се оправят. Няма по какъв начин и да вземат към този момент постановен режим от другар, защото всеки случай е неповторим и изисква самостоятелен метод, време и постоянство- както страна на експерта, по този начин и от страна на пациента. При първата намира се прави изявление за хранителни и двигателни привички, метод на живот, работа, съпътстващи болести, лечения, приемственост, прави оценка се сегашния хранителен банкет, прави оценка се телесния състав. Могат да бъдат направени кръвни проучвания при потребност, както и разбор на резултатите и разбор на хранителното държание и режим на хранене. След това се слагат верни цели, тъй като няма по какъв начин задачата да е идентична за всички. Много е значима мотивацията и мотивационното изявление от страна на експерта към пациента. Процесът е двустранен, изисква се време и самообладание и най-важното баланс и равновесие, резистентност на поставените цели и предписаната диетотерапия, както и динамично следене и навременни промени. “ споделя доктор Николова.

СЗО дава и друга информация- България е на пето място по детско затлъстяване в Европа. У нас 32% от децата сред 5 и 19 години са с наднормено тегло, а близо 13% са със затлъстяване. За страдание родителите постоянно подценяват сериозността на казуса и вместо да вземат ограничения, изчакват детето „ да го израсте “. 

„ Децата са уязвима група пациенти и изискват и работа с родителите и бих споделила цялото семейство. „ споделя доктор Николова. „ Много е значимо да се трансформират и запазят отсега нататък здравословни хранителни и двигателни привички. Обичайно дете с проблем в тежестта има риск да го резервира и в юношеството, а по-късно и като възрастен (хиперпластично затлъстяване), а от там и на доста по-ранна възраст да се проявят и затруднения – метаболитни, хормонални, микродефицитни прояви, с опорно-двигателния уред и прочие Може би ще наподобява маловажно, само че с изключение на здравето, страда и самочувствието на детето. И за всичко това отговорността е на семейството-относно хранене, придвижване, спорт, задоволително сън, приложимост на електронни устройства. ” Засегнатото самочувствие в детска възраст постоянно отключва хранително разстройство в тийнейджърска. Анорексията, булимията, хиперфагията и други се трансформират в обществен и здравен проблем, който визира от ден на ден младежи. От систематичното недохранване, неналичието на съответен банкет на макро- и микронутриенти или изтощителните тренировки страдат всички органи и системи. „ Лечението на  такива пациенти е същинско предизвикателство, тъй като изискват сложен подход- с изключение на експерт по храненето, от време на време се постанова и консултация с ендокринолог, психиатър, акушер-гинеколог, психолог, рехабилитатор. “

Д-р Мария Николова е гостува в медицински център „ Света София “ всеки месец с авансово оповестена дата. През декември доктор Николова ще бъде в Бургас на 16 и 17 декември. Часове се резервират на телефон 056 845083 или онлайн на www.saintsofia.com кабинет ДИЕТОЛОГ.

Д-р Мария Николова е приключила  медицина през 2004 година в Медицински Университет – София, като 2001 – 2002 година се е обучавала в Медицински Университет – Виена, Австрия. Специализира   “ Хранене и диететика “  2008 година в МУ – София. Д-р Николова пази докторантура през 2018 година на тематика „ Проучване на серумните равнища на 25(OH) витамин Д при лица със затлъстяване и наднормено тегло и връзката с хранителния банкет, антопометрични и метаболитни индикатори. Научните й ползи са в региона на новоразвиващото се направление от науката за хранене – нутригеномика и нутригенетика, а по този начин също затлъстяване и обвързваните с него метаболитни болести, козметология, хранене и имунитет, хранителни алергии и интолеранси, детско хранене, оценка на хранителен банкет и хранителен статус. Има над 30 научни участия и изявления  у нас и в чужбина.
 
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР