Повишаването на цените е факт, с който всеки човек се

...
Повишаването на цените е факт, с който всеки човек се
Коментари Харесай

Как се организира личен бюджет във времена на растяща инфлация

Повишаването на цените е реалност, с който всеки човек се сблъсква през последните няколко месеца. Ръстът на цените на горивата, на суровините и нарушените доставки поради пандемичните ограничавания карат цените на всички артикули да порастват съвсем всеки месец.

В същото време приходите не порастват със същата скорост и това слага доста фамилии пред тестване да подредят финансите си по този начин, че да съумяват да посрещнат всичките си потребности.

Ето какво поучават експертите по финанси от Easy Credit за образуване на персонален бюджет във времена на растяща инфлация:

Да се преразгледат заемите

Ипотечните и потребителските заеми по предписание не би трябвало да надвишават 60% от общия бюджет. Ако от дълго време не са преразглеждани изискванията по заема, в този момент е сполучлив миг да се ревизира дали няма по-изгодни оферти за ниски лихви и по-малки вноски.

Консултирайте се с кредитен експерт, с цел да получите най-хубава оферта за рефинансиране на заем.

 istock istockphoto

Да се преразгледат разноските

Какви са разноските за мобилни телефони и интернет? Дали не плащате прекомерно висока цена за услуги, които не ползвате задоволително? Преразгледайте всички абонаментни услуги - от телефона до малкия екран, с цел да прецените дали може да изберете по-икономичен проект без това да нарушава фрапантно качеството ви на живот.

Да се преразгледат навиците за извършване на покупки

Разходите за храна съставляват най-голямото перо в фамилния бюджет. В годините построяваме желания към една или друга марка, построяваме привички за приготвянето на храна и стопираме сякаш да се замисляме за другите артикули. 

 istock istock
Вероятно с незадоволство ще установите, че някои от обичаните ви марки са поскъпнали. Решението е да експериментирате с нови, бюджетни решения, които постоянно са със същото, а от време на време даже с по-високо качество от тези артикули, които носят известно име.

Не посягайте към спестяванията 

Ако в положителните години сте съумели да заделите пари, не се изкушавайте да посегнете към тях още при първия по-голям разход. Ако се случи да имата повреда или да се повреди апарат, помислете дали да не вземете бърз заем до заплата, с който да покриете разноските, вместо да посягате към спестявания, които ще са ви значими за по-важни моменти в живота. 

!Настоящата публикация не съдържа професионални препоръки и не взима поради характерни за Вас условия. При нужда от професионален съвет се обърнете към експерт.
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР