Повечето сапуни се регулират от Администрацията по храните и лекарствата

...
Повечето сапуни се регулират от Администрацията по храните и лекарствата
Коментари Харесай

Сапунът с изтекъл срок на годност все още може да ви предпази от вредни микроби

Повечето сапун и се контролират от Администрацията по храните и медикаментите (FDA), която изисква всички медикаменти да имат период на валидност . Ето за какво ще видите периода на валидност на бар и течен сапун.

Докато множеството създадени марки могат да устоят до две години или повече, някои ръчно направени производители на сапун предлагат потреблението на сапун ите им в границите на една година след покупката. Това е по този начин, тъй като естествените съставки в някои сапун и могат да гранясат.

Въпреки това е евентуално вашият сапун да е към момента ефикасен, даже след приключване на периода му на валидност. Ето какво би трябвало да знаете.

Гаранцията изтича, само че евентуално към момента е ефикасен
Сапуните са повърхностноактивни субстанции, които понижават повърхностното напрежение на водата и вършат молекулите хлъзгави, причинявайки сапун ена вода те се свързват и улавят  маслото и мазнините - и микробите, които те съдържат.

Ето за какво бактериите и вирусите ще се отстранен от ръцете ви, когато се измиете със сапун и вода за 20 секунди, споделя доктор Кевин Минбиоле, биохимик от университета Виланова.

Според Minbiole, сапун ът също оказва помощ за убиването на микроби заради полярните и неполярните краища в неговата молекулярна конструкция. Полярният край оказва помощ на сапун а да се разтвори във вода, неполярният край нарушава външните страни на бактериите и вирусите, карайки ги да се разпилян и да умрат.

Повечето създадени сапун и имат период на валидност от две до три години. Въпреки това, в случай че сапун ът към момента се пени, когато си миете ръцете, споделя Минбиоле, той към момента може да се употребява дейно - даже след приключване на периода на валидност. Не би трябвало да има значение дали сапун ът е течен или бар, споделя той.

" Ако този сапун с изминал период на годност към момента се пени и знаете, разпенва се и ръцете ви наподобяват чисти в края, може да сте изцяло сигурни, че той към момента работи ", споделя Минбиоле.

Как да разберем по кое време сапун ът е с изминал период на валидност
Ако е напукан, изсъхнал и не се пени или в случай че няма ароматната миризма, каквато е имала при първото му закупуване.

В съпоставяне с създадените артикули, сапун ите, ароматизирани с етерични масла и оцветени с естествени растителни артикули, могат да имат по- къс период на валидност вследствие на естествените съставки. Тези ръчно направени, органични или естествени сапун и към момента би трябвало да действат, както и закупените в магазина.

Етеричните масла са „ летливи “, което значи, че са склонни да се изпаряват, когато са изложени на въздух. Сапуните могат да изгубят аромата си, когато етеричните масла, осигуряващи тези свежи миризми, се изпарят, а някои естествени ароматни сапун и даже предлагат да се употребяват в границите на три месеца след отваряне на кутията.

Друг симптом, че сапун ът е прекомерно остарял, са оранжевите петна. Оранжевият цвят се дължи на маслото в сапун а. Въпреки че към момента е механически безвреден за приложимост, сапун ът няма да мирише доста прелестно.

Като цяло, до момента в който сапун ът не е смрадлив, пораснал му е плесен или към този момент не се пени вярно, отново би трябвало да можете да го употребявате дейно след приключване периода му на валидност.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР