Повечето деца в Южна Азия са изложени на екстремно високи температури, казва УНИЦЕФ

...
Близо половин милиард деца в Южна Азия са изложени на
Коментари Харесай

Близо половин милиард деца в Южна Азия са изложени на екстремно високи температури, тъй като животозастрашаващите горещи вълни, причинени от климатичната криза, стават по-силни и по-чести, според агенцията на ООН за децата.

В съобщение за новини от понеделник УНИЦЕФ заяви, че анализът му на данни от 2020 г. показва, че приблизително 460 милиона деца в страни, включително Афганистан, Индия и Пакистан, са били изложени на температури, при които 83 или повече дни в годината надвишават 35 градуса по Целзий (95 по Фаренхайт) – правейки юг Азия е най-засегнатият регион за хората под 18 години.

Анализът показа, че 76% от децата в Южна Азия са били изложени на екстремно висока температура в сравнение с 32% в световен мащаб, каза УНИЦЕФ.

„Държавите в региона не са най-горещите в света в момента, но жегата тук крие животозастрашаващи рискове за милиони уязвими деца“, каза Санджай Уиесекера, регионален директор на УНИЦЕФ за Южна Азия. „Ние сме особено загрижени за бебета, малки деца, недохранени деца и бременни жени, тъй като те са най-уязвими към топлинни удари и други сериозни ефекти.“

Температурите в някои части на Индия скочиха до 47 градуса по Целзий (116 по Фаренхайт) през юни, убивайки най-малко 44 души и разболявайки стотици от заболявания, свързани с топлината.

Някои градове в Пакистан също отбелязаха подобни високи температури през същия месец, което поражда опасения особено за работниците, които прекарват часове в труд на открито, и за бедното население с малко или никакви възможности за охлаждане.

В части от южната провинция Синд в страната около 1,8 милиона души са били изложени на температури от 40 градуса по Целзий (104 F) и по-високи, каза УНИЦЕФ, което е довело до краткосрочни и дългосрочни рискове за здравето, включително дехидратация и органна недостатъчност.

Момичета прибират вода от обществен кран сред горещо време в провинция Фарах, Афганистан, 26 юли 2023 г. Момичета носят вода от обществен кран в горещо време в провинция Фарах, Афганистан, 26 юли 2023 г. Машал/Синхуа/Гети изображения

УНИЦЕФ предупреждава, че ситуацията се влошава за децата, тъй като те не могат бързо да се адаптират към подобни температурни промени.

Рисковете могат да бъдат животозастрашаващи – от припадък и слабо умствено развитие до неврологична дисфункция, гърчове и сърдечно-съдови заболявания.

Бременните жени са особено податливи на топлина и могат да получат преждевременни раждания и мъртви раждания, каза УНИЦЕФ.

Продължителна топлина и екстремни метеорологични условия

Експертите казват, че климатичната криза само ще причини по-чести и по-дълги горещи вълни в бъдеще, изпробвайки способността на региона да се адаптира.

Индия, най-населената нация в света с 1,4 милиарда души, често изпитва горещи вълни през летните месеци май и юни, но през последните години те пристигат по-рано и стават по-продължителни.

През април 2022 г. Индия преживя гореща вълна, при която температурите в столицата Ню Делхи надхвърлиха 40 градуса по Целзий за седем последователни дни. В някои щати горещините затвориха училищата, повредиха посевите и оказаха натиск върху енергийните доставки, тъй като властите предупредиха жителите да останат на закрито и да се хидратират.

 Хората пътуват с автобус в горещ и влажен ден в Колката, Индия на 11 юни 2023 г. Хората пътуват с автобус в горещ и влажен ден в Колката, Индия на 11 юни 2023 г. Sudipta Das/NurPhoto/Getty Images

Експерти също предупредиха, че заплахата пред Афганистан е особено голяма. Не само, че има голям потенциал за рекордни екстремни горещини, въздействията се усложняват от тежки социални и икономически проблеми.

В същото време екстремното време оказа смъртоносно въздействие в други части на региона.

Наводнения, причинени от рекордни мусонни дъждове и топящи се ледници в Пакистан, потопиха една трета от страната миналата година, убивайки близо 1600 души – повече от една трета от които бяха деца.

Децата играят с овце в засегната от наводнение зона в покрайнините на Мултан, Пакистан на 16 юли 2023 г. Деца си играят с овце в засегната от наводнение зона в покрайнините на Мултан, Пакистан на 16 юли 2023 г. Шахид Саид Мирза/АФП/Гети изображения

Докато водата отмиваше домове и унищожаваше села, заболявания, свързани с водата, започнаха да заразяват децата, което доведе до ново бедствие в 230-милионната нация.

В своя доклад УНИЦЕФ предупреждава, че в крайна сметка децата, юношите и жените са сред тези, които плащат най-високата цена за екстремните метеорологични явления.

„Малките деца просто не могат да се справят с топлината“, каза Wijesekera. „Освен ако не действаме сега, тези деца ще продължат да понасят тежестта на по-честите и по-тежки горещи вълни през следващите години, без да са виновни.“

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР