Повечето членове на Управителния съвет на Европейската централна банка признават,

...
Повечето членове на Управителния съвет на Европейската централна банка признават,
Коментари Харесай

Лихвите в Европа може да скочат още тази година

Повечето членове на Управителния съвет на Европейската централна банка признават, че лихвените проценти евентуално ще би трябвало да се покачат още в края на тази година. Преди срещата за разискване на политиката на ЕЦБ, планувана за 10 март, се обрисува и консенсус за установяване на септември като краен период за преустановяване на програмата за изкупуване на облигации. Информацията е на Bloomberg, базирайки се хора, осведомени със обстановката, които са поискали да не бъдат представени.

Настоящите насоки на ЕЦБ гласят, че изкупуването на облигации ще продължи „ малко преди “ лихвите да бъдат увеличени. Това прави декември най-вероятния месец за повдигане на главните лихви, споделят осведомените. Октомври се счита за прекомерно рано, а членовете на Управителния съвет не се срещат през ноември.

Длъжностните лица акцентират, че всяко решение ще зависи от настоящите макро данни и прогнози. Говорител на ЕЦБ е отказал коментар.

Обединяването зад ускорения график за унищожаване на паричните тласъци би представлявало забележителна смяна в груповата позиция на ЕЦБ. Тя действително стартира единствено преди две седмици, когато президентът на централната банка Кристин Лагард отхвърли да изключи нарастване на лихвите през 2022 година – нещо, което тя постоянно наричаше " малко евентуално " в предишното.

Инфлацията в еврозоната неведнъж чупи върхове и към този момент е 5.1% – повече от два пъти над задачата на ЕЦБ от 2%. Междувременно Федералният запас е надалеч по-напреднал в проектите си да излезе от пандемичната си стратегия за поддръжка. Английската централна банка към този момент два пъти увеличи лихвите.

Дори някои от най-предпазливите чиновници в 25-членния Управителен съвет на ЕЦБ трансформират позицията си, споделят осведомените.

Лагард предизвести, че прекомерно бързото стягане на политиката рискува да провали икономическото възобновяване на Европа. Но в серия от обществени забележки от страна на длъжностни лица тази седмица, членът на Изпълнителния съвет Изабел Шнабел насочи едно от най-сериозните предизвестия, казвайки, че „ рискът да се работи прекомерно късно се е нараснал “.

Германецът Йоахим Нагел и холандецът Клаас Нот предложиха концепцията да има покачване на лихвите тази година. Мартинс Казакс от Латвия сподели, че нарастването е „ доста евентуално “, макар че той назова неотдавнашните залагания на паричния пазар за две стъпки от по четвърт пункт „ ненапълно прекомерно сурови “.

Ястребите акцентират коктейла от фактори – растящи енергийни разноски, непрекъснати проблеми във веригата на доставки и геополитическото напрежение, което рискува да подхрани настояванията за по-високи заплати и упованията за инфлация. Някои се питат дали прогнозите, на които ЕЦБ е разчитала в предишното, би трябвало да имат същата тежест, написа Bloomberg.

На фона на високите равнища на неустановеност други политици, в това число словашкият Петер Казимир и френският Франсоа Вилерой де Галау, pодчертават нуждата от еластичност. Въпреки че и двамата плануват преустановяване на изкупуването на облигации още през лятото, те упорстват за смяна в формалните насоки, тъй че нарастването на лихвите не е наложително да последва в къс период.

Внимание има и другаде. Испанецът Пабло Ернандес де Кос счита, че " няма причина да се реагира прекомерно " на настоящия припадък на инфлация, а финландецът Оли Рен предизвести, че мощният отговор " евентуално ще докара до прекъсване на икономическия напредък ".

Главният икономист Филип Лейн, основен състезател в определянето на позицията на ЕЦБ, е на мнение, че политиката ще би трябвало да се промени, като сподели в четвъртък, че данните демонстрират, че инфлацията може да се откри към 2% – резултат, който би разрешил „ последователно нормализиране “. Актуализираните прогнози за потребителските цени се чакат на срещата идващия месец.

За да увери вложителите, че отдръпването ѝ от изкупуването на облигации и рекордно ниските лихви ще бъдат постепенни и плавни, ЕЦБ ще подчертае разликата сред политиката за нормализиране и стягане.

Тъй като спомените за дълговата рецесия в Европа преди съвсем десетилетие към момента са живи, опасенията по отношение на възходящите приходи на държавните облигации в периферията на еврозоната може да провокират спор за спомагателна поддръжка за страни като Италия.

Досега застраховката против евентуален пазарен стрес беше обещана под формата на реинвестиции от програмата за закупуване на активи от ерата на пандемията, където чистото изкупуване завършва идващия месец. Французинът Вилерой също предложи дискреционен защитен механизъм, който той назовава „ виртуална кутия с принадлежности “.

При толкоз доста за разискване е малко евентуално политиците да се спогодят за всички последващи стъпки, когато се срещнат по-късно по-малко от три седмици. Но те стартират да са на едно мнение за пътя, по който би трябвало да поемат.

„ Посоката, в която би трябвало да се насочим, е ясна “, сподели испанецът де Кос.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР