Повече от век, след като Мексико създаде затвор на о-в

...
Повече от век, след като Мексико създаде затвор на о-в
Коментари Харесай

Мексико закри затвор, който осъдените не желаят да напуснат

Повече от век, откакто Мексико сътвори затвор на о-в Мария Мадре - част от тихоокеански архипелаг на 130 км от континента, новото държавно управление на страната реши да го закрие. Но част от наказаните не желаеха да изоставен тропическия затвор, споделя в собствен репортаж Агенция Франс Прес.

Затворници и охранители не се уплашиха даже от мощния вихър Уилма, който профуча над тях предишния октомври. Но те не могат да се опълчват на естествената мощ на мексиканската политика.

През февруари новоизбраният ляв президент Андрес Мануел Лопес Обрадор реши да закрие пандиза, заявявайки, че островите Мариета - известни с хубостта и биоразнообразието си, не би трябвало да бъдат място за "наказание, мъчения и репресии ".

Създаденият през 1905 година затвор в този момент би трябвало да стане културен център на името на Хосе Ревуелтас (1914-1976 г.), публицист и политически деятел, който на два пъти е бил затварян на острова през 30-те години на предишния век.

Разположен на о-в Мария Мадре, най-големият в архипелага, пандизът е имал към 64 000 жители в историята си. Миналия месец последните 584 души бяха изпратени назад на континента. Тези с по-малки присъди за по-леки прегрешения бяха освободени, а останалите бяха изпратени в различен затвор в северната част на страната.

Но смяната не бе призната добре от всички. Мнозинството наказани са живеели полусвободно на острова, радвайки се на топлите слънчеви лъчи. А някои от тях даже били довели фамилиите си.

"Те си излежаваха присъдите умерено и щастливо. Драстичната смяна ги изненада и несъмнено ги натъжи. Та те живееха в полузатвор ", разяснява надзирателят Хосе Бекера пред Агенция Франс Прес.
Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР