Повече от половината работещи в затъналата финансово болница в Ловеч

...
Повече от половината работещи в затъналата финансово болница в Ловеч
Коментари Харесай

Лекарите от съсипаната болница в Ловеч заплашват да спрат работа

Повече от половината работещи в затъналата финансово болница в Ловеч излязоха на сигнален едночасов митинг в понеделник поради неизплатени заплати и неналичието на медикаменти и консумативи.
Предупредителните митинги ще продължат до сряда и в случай че не се реши казусът, медиците заплашиха, че ще спрат работа. Лекарите и медицинските сестри не са получили заплатите си за септември, октомври и ноември и ще стопират работа всеки ден за един час, до момента в който управлението не изплати възнагражденията им. От четвъртък сутринта стартират ефикасни митинги и ще бъдат обслужвани единствено незабавни случаи.

Болницата в Ловеч е във финансов колапс с над 7 млн. лв. насъбрани задължения, като от пролетта Министерството на здравеопазването поставя старания за нейното избавяне. По времето на към този момент някогашния здравен министър Николай Петров беше контрактуван заем за нея от друго лечебно заведение – университетската болница “Свети Иван Рилски “.

При инспекциите в ловешката болница обаче бяха открити и голям брой образци за неприятно ръководство и източване. От здравното министерство даже разясниха, че на фона на окаяното й положение експертите в нея са с високи заплати, които обаче не се изплащат по пет-шест месеца.

Болницата е и скръбен образец за източване на държавно лечебно заведение посредством частни структури в нея, поради което казусът беше даден на прокуратурата.

Схемата “болница в болничното заведение “ от предходната седмица е обект на взаимни инспекции на здравното министерство, Министерство на вътрешните работи и прокуратурата, като ще бъдат тествани всичките над 200 контракта на държавни и общински лечебни заведения с частни структури.

Освен, че имат да получават по три заплати, лекарите в ловешката болница се оплакват, че не разполагат с съществени консумативи и медикаменти.

От началото на годината са напуснали над 100 лекари, медицински сестри и санитари.

Работещите в МБАЛ Ловеч са изпратили декларация с настояванията си до Народното събрание, министър-председателя Бойко Борисов, Министерски съвет и Министерството на здравеопазването.

Документът е подписан от съвсем всички началници на отделения, както и от множеството лекари и медицински сестри. Всички те са безапелационни, че в случай че до три дни не получат заплатите си и не се подхващат действителни дейности за стабилизиране на финансовото положение на болничното заведение, в четвъртък сутринта стартират ефикасни митинги и ще обслужват единствено незабавни случаи.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР