Повече от половината глобални компании – 54,6% – експериментират с

...
Повече от половината глобални компании – 54,6% – експериментират с
Коментари Харесай

Над 70% от световните компании тестват или вече прилагат генеративен AI

Повече от половината световни компании – 54,6% – опитват с генеративен ИИ, а 18,2% към този момент го ползват в своите интервенции. Но единствено към една пета от фирмите имат намерение да влагат повече средства във внедряването на ИИ през идващите една-две години. Това сочат предварителните резултати от ново изследване на VentureBeat измежду световните ръководители в региона на данните, ИТ, ИИ, сигурността и маркетинга, извършено преди конференцията VB Transform 2023 в Сан Франциско.

Според доста бизнес и софтуерни водачи ИИ е най-мощната технология след появяването на интернет.

„ Развитието на ИИ е толкоз фундаментално, колкото и основаването на микропроцесора, персоналния компютър, интернет и мобилния телефон. Той ще промени метода, по който хората работят, учат, пътуват, получават здравна помощ и поддържат връзка между тях “, написа създателят на Microsoft Бил Гейтс в своя блог през месец март.

Въпреки това организациите от разнообразни промишлености ползват внимателен и обмислен метод към въвеждането на нови принадлежности за генеративен изкуствен интелект. Проучването на VentureBeat демонстрира, че 36,4% от организационните водачи, заинтригуваните страни и експертите се сблъскват с „ лимитирани запаси за внедряване на ИИ от последващо поколение„. А забележителен дял от 18,2% получават „ незадоволителна поддръжка от страна на управлението или заинтригуваните страни “.

Участниците в изследването бяха запитани и по какъв начин употребяват генеративния ИИ в ранните си опити да тестват технологията. Най-честият случай на потребление (46%) са били задания, включващи обработка на натурален език, като да вземем за пример чат и известия. След това се подрежда основаването на наличие (32%). Въпреки това изненадващо огромен брой респонденти – 32% – обявиха, че употребяват ИИ за други цели или към момента не са употребявали технологията въобще. Също по този начин 63% от участниците в изследването правят оценка високо способността на ИИ да се оправя с разнородни сюжети на приложение, а 46% имат вяра, че технологията може да усъвършенства прекарването на клиентите.

Резултатите обрисуваха провокациите пред фирмите, които желаят да внедрят принадлежности за изкуствен интелект: лимитирани бюджети или липса на цели в бюджета за изкуствен интелект. Проучването акцентира и провокациите, пред които са изправени доставчиците на AI технологии: те би трябвало да убедят евентуалните си клиенти да усилят разноските или да преразпределят бюджетите.

С непрекъснатата поява на нови AI артикули и функционалности, пейзажът се трансформира доста бързо. Така че даже организации, които преди не са чувствали нужда да преглеждат решения, основани на ИИ, скоро могат да открият, че подобаващите принадлежности са налични. Така да вземем за пример най-популярната услуга за генеративен ИИ, ChatGPT на OpenAI, единствено за няколко седмици добави нови функционалности, трансформирайки чатбота в инструмент за разбор на данни и доста по-гъвкаво персонализиране.

Историята на генеративния изкуствен интелект едвам в този момент стартира и изследването отразява този факт. Много компании към момента търсят способи за потребление на изкуствения разсъдък за реализиране на бизнес задачите си, като малко от тях са подготвени да влагат средства в тази област. Но заради бързата еволюция на промишлеността резултатите от идващото изследване може да са напълно разнообразни.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР