Повече от 50 души взеха участие в работна среща по

...
Повече от 50 души взеха участие в работна среща по
Коментари Харесай

Гости от три държави посетиха Мездра

Повече от 50 души взеха присъединяване в работна среща по трансграничната самодейност за туризъм “Инициатива ROSEB”. Тя се реализира сред България, Сърбия и Румъния и цели по един образован и приобщаващ метод да увеличи устойчивото обществено – икономическо развиване, посредством възстановяване на туризма и потребление на естественото и културно завещание на трансграничния район.
В началото на срещата кметът инж. Генади Събков поздрави гостите и означи, че за екипа на Община Мездра е чест да бъде хазаин на форума.
„ Туристическият бизнес е сложен, само че плодороден. Община Мездра прави „ първи стъпки “ в тази посока. Надявам се с общи старания и вашата помощ да създадем по този начин, че районите в България, Сърбия и Румъния да бъдат по-атрактивни и посещавани.
Смятам, че е обикновено ние, живеещите на Балканите, да имаме самочувствие на хора, обитаващи зона, в която се е родила цивилизацията. Това ни дава съображение за горделивост и високо самочувствие и значима причина да каним посетители от целия свят да идват при нас. Пожелавам триумф на форума и съм сигурен, че всеки ще откри потребното за своя район “, сподели още инж. Събков.
По време на срещата гостите имаха опцията да гледат документален филм, основан от общинска администрация, показващ прелестната природа, многочислените забележителности и открити артефакти в Общината. Той ще бъде качен на формалната интернет страница на “Инициатива ROSEB”, с цел да могат повече хора да научат за богатото естествено и културно завещание на Община Мездра и да я посетят.
Гостите показаха планове по „ Инициативата ROSEB “ и благоприятни условия за кандидатстване на общините в Дунавския района по Програма INTERREG 2014-2020.
Сред участниците в срещата бяха проф. Габриел Владуц - президент на Румънската асоциация за трансфер на технологии и нововъведения (ARoTT), Зоран Милованович - зам.-директор на районната организация за развиване на източна Сърбия /РАРИС/, Драган Новакович - зам.-кмет на община Кладово, Елка Георгиева - заместител регионален шеф на Видин, Десислава Тодорова - зам.-кмет на Община Видин. Илияна Филипова - шеф на ТПП-Враца, Красимир Кирилов - представител на ТПП – Видин, както и представители на туристически организации от Сърбия.
Визитата на трите делегации в Община Мездра приключи с посещаване на АК „ Калето “, където кметът и ръководителят на обекта инж. Димитър Павлов срещнаха гостите с историята на комплекса и откритите находки. В края на обиколката задграничните посетители имаха опция да стрелят с лък и да се насладят на проява на средновековното стенобитно оръдие требучет.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР