Повече от 42 години след смъртоносния бомбен атентат в синагога

...
Повече от 42 години след смъртоносния бомбен атентат в синагога
Коментари Харесай

Академик е виновен за бомбения атентат в синагогата в Париж през 1980 г.

Повече от 42 години след смъртоносния бомбен атентат в синагога във френската столица съд в Париж осъди академични учител от ливанско-канадски генезис за осъществяването на нападението.

Съдиите взеха решение, че 69-годишният Хасан Диаб е младият мъж, който на 3 октомври 1980 година е сложил бомбата в мотоциклет на улица " Коперник ".

При атентата починаха четирима души, а други 38 бяха ранени.

Диаб отхвърля да участва на процеса , само че съдиите му дадохат доживотна присъда.

Прокурорите твърдяха, че е " отвън всякакво подозрение ", че той стои зад бомбения атентат. Поддръжниците му осъдиха процеса като " очевидно неправдив ".

Атентатът на улица " Коперник " е първият, ориентиран против евреи във Франция след Втората международна война, и се трансформира в пример за доста други сходни набези, свързани с бойци в Близкия изток през идващите години.

Продължилото десетилетия следствие стана нарицателно както за дълготрайно комплициране в правосъдната система, по този начин и за упоритата решителност на шепа магистрати да не разрешат казусът да бъде пропуснат.

69-годишният Диаб, ливанец от палестински генезис, който получава канадско поданство през 1993 година и преподава социология в Отава, е разгласен за първи път за обвинен въз основа на нови доказателства през 1999 г ., към този момент близо 20 години след убийствата.
 Кървава пукотевица по синагога в Ерусалим Обновена
Кървава пукотевица по синагога в Ерусалим

Има убити и ранени

Осем години по-късно французите издават интернационална заповед за арест и едвам през 2014 година Канада се съгласява да го екстрадира. Но през 2018 година френските магистрати афишират делото за завършено заради липса на доказателства, което разрешава на Диаб да се върне в Канада.

Накрая през 2021 година жалбата против приключването на делото е почетена от Върховния съд - за първи път в историята това се случва по френско дело за тероризъм. Това значи, че правосъдният развой най-сетне може да продължи и той стартира по-рано този месец.

От самото начало Диаб стачкува против невинността си и не се върна във Франция за процеса, който се организира в негово неявяване. Осъждането му значи, че ще би трябвало да последва второ искане за екстрадиция , въпреки че има съществени подозрения дали то ще бъде сполучливо.

В отговор на присъдата Комитетът за поддръжка на Хасан Диаб в Канада прикани министър-председателя Джъстин Трюдо да съобщи " безусловно ясно ", че няма да бъде призната втора екстрадиция.
 Британската полиция арестува още двама за нападението в синагога в Тексас
Британската полиция арестува още двама за нападението в синагога в Тексас

Разследването на случая продължава

Те обявиха, че 15-годишният юридически " призрачен сън... в този момент се разкрива изцяло в своята голяма свирепост и неправда ".

В продължение на три седмици съдът изслуша изложение на известните обстоятелства по делото, както и причини, които разпознават Диаб като атентатора, и контрадоказателства, които сочат, че той е бил жертва на сбъркана идентичност.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР