Повече от 3500 оригинални експоната има в открития наскоро музей

...
Повече от 3500 оригинални експоната има в открития наскоро музей
Коментари Харесай

В Ню Йорк откриха музей на КГБ

Повече от 3500 истински експоната има в открития неотдавна музей на Комитет за Държавна сигурност (на СССР) в Ню Йорк, написа " Гардиън ". Експозицията е ситуирана в някогашен склад на 14-та улица и е събрана от Юлиус Урбайтис в продължение на 30 години.

Тук могат да се видят червило " Целувката на гибелта ", в действителност дребен револвер с диаметър 4.5 мм и опция единствено за един изстрел, миникамери, замаскирани в четка за обувки, дори възстановка на автентичен кабинет на чекист.

Сред неповторимите експонати са още преносим радиопредавател, инсталиран в куфар, комфортен за преместване и предаване на известия от разнообразни места, руска шифровъчна машина " Фиалка ", наподобила правилото на немската " Енигма ", вратата на арест, в който са държани " врагове на Съюз на съветските социалистически републики ".

Комитет за Държавна сигурност (на СССР) е учреден през 1954 година и се е занимавал с външно разузнаване, контраразузнаване, оперативно-издирвателна активност и защита на водачите на Съюз на съветските социалистически републики.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР