Повече от 300 хиляди души празнуват Ивановден на днешния ден.

...
Повече от 300 хиляди души празнуват Ивановден на днешния ден.
Коментари Харесай

Фрогоко: 300 000 души празнуват Ивановден, сред тях отец Иван, Ивайло Христов, Иван Маджаров

Повече от 300 хиляди души честват Ивановден на днешния ден. Празникът е отдаден на Св. Иван Кръстител.
Според националното поверие Св. Йоан е настойник на кумството и побратимството. Обредното къпане за здраве на Йордановден продължава и на Ивановден. На този ден съгласно фолклорните обичаи ергените къпят момите, къпят се и младите мъже и именниците. В Югозападна България къпят младоженките и дребните момиченца на възраст до 1 година. Обредното къпане включва и разменянето на дарове, както и посещение на кумовете. На трапезата би трябвало да има кравай, месо, вино.

Четирима именници споделиха пред Фрогнюз по какъв начин означават празника си.

.
Отец Иван

Отец Иван : Аз съм най-щастливият човек в света, че се споделям Иван. Закриля ме Свети Иван Ралски. Иначе нося името на дядо ми. Той е умрял малко преди да се родя и родителите ми са решили да възобновя името му. Имам шанс. Много е значимо, в случай че си роден в месец със светец, да носиш името му. Светията оказва помощ.

На 7 януари първо сме на литургия. След това сядаме на трапезата. Храната е блажна. Всеки носи каквото има.

.
Иван Иванов

Иван Иванов, народен представител от Българска социалистическа партия: Дошъл съм на тази земя с името си и с шанса си. В нашия жанр се следва традицията първородният наследник да носи името на дядото. Така е от четири генерации насам. Където и да се намирам, на празника постоянно се прибирам във Варна, където са приятелите ми.

.
Иван Маджаров

Иван Маджаров, ръководител на БЛС: Именния си ден чествам със състудентите си и приятелите си от детинство. Не съблюдавам избран бит. Обикновено вършим скара, а останалата храна е съобразена със сезона.

.
Ивайло Христов

Ивайло Христов, артист, режисьор: Отскоро означавам Ивановден. Черпя с бонбони за здраве.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР