Повече от 30 учени, всичките членове на руската академия на

...
Повече от 30 учени, всичките членове на руската академия на
Коментари Харесай

руската академия на науките осъди опитите за оправдаване на сталинските чистки

Повече от 30 учени, всичките членове на съветската академия на науките, осъдиха в намерено писмо опитите за оправдаване на сталинските чистки през 30-те и 40-те години на предишния век, съобщи Франс прес.

В документа, пубикуван през днешния ден от вестник " Комерсант ", учените дефинират като " умишлен опит за проверка на ролята на тайните руски служби " изявлението на шефа на Федералната работа за сигурност Александър Бортников по-рано тази седмица, във връзка 100-годишнината от основаването на ЧК. В него той показва, че съгласно чекистките архиви някои от случаите по време на чистките са имали справедливи аргументи - поради връзки с превратаджии и непознати разузнавания.

Изглежда за първи път след ХХ конгрес на Комунистическа партия на Съветския съюз през 1956-а върховен държавен функционер оправдава всеобщите чистки, несправедливите присъди, мъченията и изтезанията на стотици хиляди почтени наши сънародници, пишат учените в отвореното си писмо. И приканват всички руснаци, които не желаят децата им да преживеят нещо сходно, да се причислят към техния митинг.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР