Повече от 2400 украински деца на възраст между 6 и

...
Повече от 2400 украински деца на възраст между 6 и
Коментари Харесай

Хиляди украински деца са прехвърлени принудително в Беларус, разкри доклад на Йейл

Повече от 2400 украински деца на възраст сред 6 и 17 години са били отведени в 13 центъра в Беларус след нахлуването на Русия в Украйна на 24 февруари 2022 година Данните са от проучване, оповестено от влиятелния Йейлски университет в четвъртък.

През май тази година основният прокурор на Украйна съобщи, че проверява хипотетичната роля на Беларус в насилственото прекачване на повече от 19 000 разпознати деца от окупираните от Русия територии на Украйна оттатък границите на нападнатата страна.

Някои специалисти и филантропични организации считат, че общият брой на отвлечените деца е доста по-голям.

Констатациите на Лабораторията за филантропични проучвания към Йейлския университет, която получава финансиране от Държавния департамент на Съединени американски щати, споделени с Ройтерс, са най-детайлните досега за хипотетичната роля на Беларус в съветската стратегия за пренасяне на украински деца.

Русия и преди е заявявала, че предлага филантропична помощ на искащите да изоставен Украйна непринудено и отхвърля обвиняванията във военни закононарушения.

Сред главните констатации, разказани в отчета от 39 страници, е, че децата са били превозени от най-малко 17 града в украинските области Донецк, Луганск, Херсон и Запорожие, което откривателите от Йейлския университет дефинират като непрекъсната процедура.

В документа се показва, че повече от 2000 деца, които Йейл е разпознал, са били превозени до детския център " Дубрава " в Минска област в Беларус сред септември 2022 година и май 2023 година, а 392 деца са били отведени в 12 други заведения.

" Систематичните старания на Русия да разпознава, събира, транспортира и превъзпитава децата на Украйна са били улеснени от Беларус ", се споделя още в проучването.

През март 2023 година магистрати от Международния углавен съд в Хага издадоха заповеди за арест на съветския президент Владимир Путин и ръководителката на Комисията за правата на децата към неговата администрация Мария Лвова-Белова.

Владимир Путин е обвинен за това, че е направил две военни закононарушения - противозаконна депортация на деца и нелегално извеждане на деца от окупираните територии на Украйна към Руската федерация. Мария Лвова-Белова е упрекната за същите военни закононарушения.

Не е ясно какъв брой от децата, разпознати в проучването на Йейл, остават в Беларус.

Беларус е най-близкият съдружник на Москва от началото на съветската инвазия. Президентът Александър Лукашенко, заемащ този пост от 1994 година, показва околните си връзки с Путин, на който разрешава да употребява беларуска територия за изпащане на войски и оръжия в Украйна, както и за позициониране на съветски тактически нуклеарни оръжия.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР