Повече от 15 000 компании с над сто хиляди души

...
Повече от 15 000 компании с над сто хиляди души
Коментари Харесай

Очертава се историческа година за ИКТ индустрията у нас


Повече от 15 000 компании с над 100 хиляди души личен състав са заети в ИКТ промишлеността
(снимка: CC0 Public Domain)

Новата 2021 година може да се окаже историческа за високотехнологичната промишленост в България, с отражение върху стопанската система, бюджета и виталния стандарт на популацията.

18 промишлености със сумарни доходи от над 300 милиарда лева са дейни в стопанската система на България, сочи разбор на. Пандемията понижи приходите на по-голяма част от тях и ги сложи под огромно напрежение и тестване, означават анализаторите.

В началото на 21 век ИКТ промишлеността на България не даваше учредения да считаме, че в края на второто десетилетие в нея ще работят освен от страната, само че и още от над 50 националности от 4 континента.

„ Трудно беше да предположим, че точно ИКТ промишлеността ще се трансформира в вяра на една нация за по-добро бъдеще за децата им ”, разяснява CBN в блога си.

30 години след началото на прехода, ИКТ промишлеността се изкачва стремглаво и през 2021 година е доста евентуално да се подреди в най-силните 3 от общо 18-те промишлености в България, а по доста основни индикатори да стане и най-важна както за стопанската система, приходите в бюджета, по този начин и за живота на хората.

ИКТ промишлеността условно е разграничена на четири съществени бранша – програмен продукт и услуги, хардуер и услуги, телекомуникации и услуги и други със своите структурни особености, свързани с равнище на представителност и развиване. Най-големият и най-бързо разрастващ се промишлен бранш през последните пет години – – е неоспорим любимец и опорен дирек в развиването на ИКТ промишлеността в страната.
още по тематиката
Любопитен факт е, че в комплицираната и спешна 2020 година софтуерният промишлен бранш ще означи максимален безспорен растеж в приходите от всичките 82 бранша в България. Единственият конкурентен бранш на софтуерния във връзка с растежа на доходи в страната през последните години беше хазартният.

Всяка година над 1,5 милиона цифрови устройства – смарт телефони, преносими компютри, таблети, настолни компютри и сървъри – се продават на пазара в България. Хардуерната инфраструктура, обвързвана с доставка, апаратура, интеграция и поддържане, е дело на няколко хиляди компании и чиновници. Специализирани в седем разнообразни сегмента от бизнеса с хардуер и съпътстващите услуги, тези ИКТ компании развиват активност с милиардни доходи.

Бизнесът на телекомите и интернет доставчиците в България навлезе в нов стадий от развиването си. Пандемията даде извънреден подтик на търсенето на техните услуги. и цифровото общество в страната не са вероятни без този бизнес да върви стремглаво напред.

Показателно за това какъв брой значима е ИКТ промишлеността за стопанската система на страната е съотношението през годините сред размера на ИКТ промишлеността и Брутният вътрешен продукт. Цифрите сочат, че през 2021 година размерът на ИКТ промишлеността ще надмине размера на Брутният вътрешен продукт на страната ни отпреди 25 години (през 1996 г.).

Поради натрупали се с годините демографски, обществени, стопански и просветителни фактори, ИКТ бизнесът в България е извънредно неравномерно разпределен териториално. Той се оказва преобладаващо позициониран в София. През 2021 година броят на заетите в ИКТ бизнеса в столицата по трудов контракт ще надмине броя на заетите в цялата в България, предвижда CBN.

Най-голямата област след София-град, Пловдивската, се стреми да навакса в развиването на ИКТ бизнеса. След странния спад през 2018 година, идната година проблемите явно бяха преодолени и резултатите си пристигнаха на мястото. А израстването през 2020 и 2021 е неизбежно. Ако ИКТ бизнесът в Пловдивска област се отдели като промишлен бранш, той ще изпревари по доходи 20 от всичките 82 бранша в България, в това число такива като издателски, научно-развоен и воден превоз.

е на път да стане структуроопределящ и да се трансформира във втория ИКТ център в страната. Разгледан като обособен промишлен бранш, по брой работни места той изпреварва цели 22 от всичките 82 бранша в България, в това число такива като производството на транспортни средства или лизинга.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР