Повече от 100 души са загинали след разрушаването на язовир

...
Повече от 100 души са загинали след разрушаването на язовир
Коментари Харесай

Вероятно най-голямото престъпление на Русия в Украйна досега

Повече от 100 души са починали след разрушаването на язовир Нова Каховка в Херсон по-рано този месец, съгласно настояща информация от сряда от Генералния щаб на въоръжените сили на Украйна. Поне 60 тела са открити единствено в събота и неделя, предава Си Ен Ен.

Разрушаването на язовир „ Каховка ” е една от най-големите индустриални и екологични произшествия в Европа от десетилетия. Водата унищожи цели селища, наводни аграрни земи, лиши десетки хиляди хора от сила и чиста вода и аргументи големи екологични вреди.

Украйна и Русия взаимно се упрекват за разрушаването на язовирната стена. Руските медии оповестиха, че на 6 юни украинската войска е обстреляла стената и по-късно е почнало неконтролируемо изпускане на вода.



Само че няма никакви доказателства, потвърждаващи това изказване. Наистина украинците са обстрелвали пътя, преминаващ по язовирната стена в предишното. Няма обаче данни за украински обстрел на въпросната дата.

Районът на язовирната стена се управлява от съветската войска, тъй че всякакво без значение следствие все още е невероятно.

Все отново има косвени данни, че разрушаването на стената е подредено от Москва. На първо място Украйна не разполага с ракети, способни да срутен солидната железобетонна структура.



Още през предходната година украинският президент Володимир Зеленски предизвести, че Русия е минирала язовирната стена.

Ново следствие на Радио „ Свободна Европа ” на прихванати телефонни диалози на съветски бойци разкри, че те са имали заповед да работят „ по команда ” и панирани „ зони за евакуация ” в нощта на гърмежа.

Журналистите са разпознали офицерите, които са отговаряли за язовир „ Каховка ” на 6 юни, в това число 35-годишният Арсен Пицхелаури, сержант Руслан Магомедов и майор Денис Мищенко, заместник-командир на 205-а бригада.

На 6 юни Норвежкият институт за сеизмични наблюдения NORSAR записва огромна детонация в региона на язовира.

Основният въпрос обаче е кой има изгода, т.е. претекст за разрушаването на язовирната стена.

Наистина придошлите води заляха съветските позиции на левия бряг на река Днепър. Но на процедура стихията направи тези защитни уреди безпредметни, трансформирайки региона в мочурище, през което не е допустимо прекосяването на тежка военна техника.

В резултат на наводнението, провокирано от разрушаването на язовирната стена, дължината на фронта, който армията на Русия би трябвало да пази против украинската контраатака понижа с близо една трета.



Вероятно както наводненият регион, по този начин и изпразненият басейн на язовир „ Каховка ” ще останат непроходими за танкове и друга бронирана техника в продължение на месеци. Така целият ляв фланг на съветската войска внезапно получи надеждна отбрана против всевъзможни огромни настъпателни дейности от украинска страна.

Но до момента в който краткосрочните изгоди за Русия са безспорни, същото важи и за дълготрайните вреди от разрушаването на язовира.

Самото наводняване унищожи редица локални екосистеми и трансформира в необитаеми голям брой обитаеми места.

Мрежата от канали, захранвана от водата в язовира, позволяваше индустриалното земеделие в Крим, Херсонска и Запорожка области, чиито изсъхнал климат другояче допуска оцеляването единствено на степна растителност.

Повече от 700 000 души, множеството живеещи в украинските територии, окупирани от Русия, са застрашени да останат без прехранване и питейна вода в до неотдавна един от най-проспериращите аграрни региони в света.

Разрушаването на язовирната стена е военно закононарушение съгласно спомагателните текстове на Женевската спогодба, утвърдени от Съюз на съветските социалистически републики, само че през 2019 година публично денонсирани от съветския президент Владимир Путин.

Всъщност станалото има исторически казус. През 1941 година руската войска взривява язовир на река Днепър, с цел да блокира настъплението на немските войски. Вероятно хиляди украинци са починали в последвалите наводнения.

Следете ни на всички места и когато и да е с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от  и .

За още любопитно съдържание от Vesti.bg последвайте страницата ни в .
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР