Потребителските цени в САЩ са се повишили с повече от

...
Потребителските цени в САЩ са се повишили с повече от
Коментари Харесай

Призраците на инфлация и рецесия се завърнаха на пазарите

Потребителските цени в Съединени американски щати са се повишили с повече от предстоящото - 8.3% Ситуацията може да принуди Фед да увеличи лихвите с 0.75 или даже 1% идната седмица Според изследване на Bank of America инвеститорските настроения сега са извънредно мрачни
Инфлацията и рецесията остават най-големите страхове на вложителите на финансовите пазари сега, а началото на седмицата даде още мотиви за това. Във вторник данните за инфлацията в Съединени американски щати се оказаха мощно разочароващи, което удари всички пазари - от фондовия в Съединени американски щати до крипто сегмента, а разпродажбите се трансферираха и при облигациите. Малко преди разочароващите вести Banc of America разгласява и обичайното си изследване измежду фонд мендиджъри, съгласно което настроенията им за пазарите са мощно в мечите територии - упованията им са за спад на пазара вместо растеж. Освен това и терзанията им от криза са на най-високите равнища от май 2020 година, когато огромна част от световната стопанска система беше затворена поради Ковид 19.
Расте и не се забавя
На 14 септември американската статистическа работа разгласи, че през август инфлацията в Съединени американски щати е 8.3% спрямо 2021 година, като цените са се повишили с 0.1% спрямо юли месец 2022 година Именно това изненада анализаторите, които чакаха инфлацията да продължи да отслабва.
Реклама

Темпът на инфлацията на потребителските цени в Съединени американски щати отслабна спрямо предходните месеци, само че към момента остава близо дон най-високото си равнище от четири десетилетия. Това накара вложителите да продадат съвсем всичко. Индустриалният Dow Jones, бенчмаркът S&P 500, и софтуерният Nasdaq 100 се сринаха с повече от 3%, 4% и 5%, респективно, което е най-големия еднодневен спад от ноември 2020 година
Най-големият еднодневен спад на S&P 500 от ноември 2020 година
Ситуацията в Европа към момента не е толкоз страшна. Борсите във Франкфурт и Париж затвориха във вторник със спад към 1-2%, а спадовете не престават и през днешния ден. На 13 немската федерална статистическа работа разгласи, че инфлацията в страната продължава да се повишава през август до 7.9% спрямо 2021 година

С други думи равнището на инфлация в най-голямата стопанска система в Европейски Съюз още веднъж леко се усилва, (юли 2022 година: +7,5%; юни 2022 година: +7,6%), оставайки ясно над 7% към този момент половин година, само че съгласно икономисти има положителни сигнали " Основната причина за високата инфлация към момента е повишаването на енергийните артикули и храните. Две ограничения от пакета с облекчения имаха лек низходящ резултат върху общия % на инфлация, изключително от юни до август 2022 година: билетът от 9 евро (за железопътен транспорт) и отстъпката за гориво ", споделя доктор Георг Тийл, президент на Федералната статистическа работа.
Реклама
Инвеститорите всеобщо бягат от акциите на фона очертаващата се криза, пък демонстрира изследване на Bank of America измежду над 200 мениджъри на фондове. Исторически рекордните 52% от респондентите слагат ниска капиталова оценка на акциите, до момента в който 62% избират кеша, съгласно изследването Bank of America.

Проучването сподели мрачното въодушевление на пазара даже преди публикуването на отчета за инфлацията в Съединени американски щати във вторник, която наля в допълнение масло в огъня и като че ли затвърди предложенията на анализаторите, че Фед е на път да увеличи лихвените проценти фрапантно през идната седмица, когато се чака покачване от най-малко 75 базисни пункта. Очакванията са с сходен ритъм да бъдат покачване лихвите и на съвещанието през ноември.

Подобно държание обаче би блъснало мощно фондовите пазари, само че и стопанската система, считат анализатори. Затова и към този момент се чуват апели от пазара към Фед да укроти темпото на покачване на лихвите, най-малко през ноември. Други обаче са на мнение, че покачването дригата седмица би трябвало да е още по-агресивно - с 1%, с цел да се укроти бързо растящата инфлация и прегрелия пазар на труда.

В момента лихвените суапове демонстрират твърдо разбиране измежду вложителите, че другата седмица ще има покачване с 0.75% на лихвата, а 25% считат, че това ще стане и с 1%, по данни на Bloomberg.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР