Потребителите не трябва винаги да остават с впечатление, че навсякъде

...
Потребителите не трябва винаги да остават с впечатление, че навсякъде
Коментари Харесай

Председателят на КЗП: Потребителите трябва да подхождат с внимание към офертите за пазаруване

" Потребителите не би трябвало постоянно да остават с усещане, че на всички места желаят да ги излъжат, само че е добре да подхождат с внимание към офертите, които се оферират за празниците. Особено когато става въпрос за празнични понижения и промоционални подаръчни комплекти, които не постоянно може да са толкоз преференциални, колкото си представяме. " Това уточни ръководителят на Комисията за отбрана на потребителите (КЗП) Димитър Маргаритов в изявление за БГНЕС.
Обичайно акцията с коледно-новогодишните понижения стартира още при започване на декември. Най-интензивно тя се разпростира в седмицата или в дните директно преди Рождество Христово и Нова година. Точно тогава, когато хората имат и повече време, с цел да могат напазаруват това, което са възнамерявали и за себе си, и за дарове. Създаващата се предпразнична еуфория, обаче, постоянно тласка потребителите към не чак до там премислени решения за закупуване на артикули, а от време на време и за потребление на услуги. Затова първият съвет, който насочи ръководителят на Комисията за отбрана на потребителите, е " да запазим до последния миг потребителското си самообладание и тогава, когато купуваме разнообразни артикули или услуги, постоянно да следим тъкмо какъв брой плащаме за това, което си купуваме ".
Обикновено това може да бъде проследено, като се съпоставят разнообразни предложения или потребителите проявят по-критично отношение към процентите понижения по това време, посочи Димитър Маргаритов. По думите му, хората организират и следновогодишно извършване на покупки. „ Трябва да отбележим, че в последните години нашата контролна активност открива, че след т. нар Черен петък, след коледно-новогодишните празници, през месец януари, редица търговци употребяват опцията да пуснат още по-големи проценти понижения ", добави ръководителят на комисията, предупреждавайки тези, които ще изчакат моментът за след празничните дни, с цел да могат да създадат най-изгодни покупко-продажби.
Маргаритов изясни, че е добре да се има поради, че е допустимо дадени търговци в другите акции да са намалявали разнообразни артикули от техния общ подбор и това да не е довело до така наречен понижение от понижението, а по-скоро да съставлява общоприет %, с който стоката ще бъде понижена и ще може да бъде закупена в действителност по-евтино. Той посочи, че едната опция е да бъдат пуснати с по-ниска цена артикули, които не са продадени сполучливо през коледно-новогодишните празници. Така може да се сътвори усещане, че продуктът ще бъде продаден на доста по-ниска цена, единствено тъй като към този момент е януари и хората по-малко пазарят, а в действителност тази стока да не е била обект преди този момент, на друга акция за понижение и тя да си се продава с един общоприет нисък %, като освен това деликатно би трябвало да се гледат цените.
Председателят на Комисията за отбрана на потребителите увери, че се организират интензивни инспекции в празничния интервал. За същия интервал предходната година са осъществени към 2 000 инспекции, което годишно е нормалното число, покривано от проверяващите в цялата страна. Резултатите от инспекциите най-често откриват нелоялни практики, свързани с верността на информацията. „ Например, понижението не е правилно поднесено. Става въпрос за артикули, които не са били продавани задоволително дълго на остарялата цена, или са били обект на някаква друга акция за понижение в предишен интервал. Така, механично е прибавен новият %, с цел да наподобява, че той е по-голям от реалния”, добави Маргаритов. Друго, което може да ощети потребителите, са предложения за закупуване на пакетни дарове на артикули в незадоволително огромна наличност.
Председателят на комисията цитира разнообразни изследвания за това, какво българинът най-често купува по коледно-новогодишните празници. Сред най-търсените артикули са облекло, техника, детски играчки. Все повече навлиза практиката с ваучерите за подарък. Маргаритов поучава в да се внимава за валидността и дали няма някакво ограничаване в часовия пояс, в който се дава услугата от търговеца. При извършването на покупки онлайн е значимо да се купуват артикули единствено от действително съществуващи магазини, и то при изискване, че е сбъднат контакт със съответния търговец и потребителят е сигурен, че може ще върне стоката, в случай че му ни хареса.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР