Потенциално рискови за наводнения и значителни щети от проливни дъждове

...
Потенциално рискови за наводнения и значителни щети от проливни дъждове
Коментари Харесай

Рискови за наводнения и щети от дъждове са 127 района

Потенциално рискови за наводнения и обилни вреди от проливни дъждове в интервала 2022-2027 година са 127 региона в страната, ситуирани най-вече по поречията на реки. Местата са избрани от екоминистъра Асен Личев, като за пръв път е оценен рискът и от поройните дъждове в селищата, а освен от преливане на реките, чието затлачване до момента е главната причина за наводненията. Предстои за всеки от тях да се изготвят карти със степента на опасността и на тяхна база към този момент да се разработят проекти за ръководство на риска и ограничения за попречване на заплахата от наводнения, оповестиха от Министерството на околната среда и водите (МОСВ) във вторник.

Тези дейности се подхващат по финансиран от оперативната стратегия " Околна среда " с 11.220 млн. лева план, националното съфинансиране е близо 2 млн. лева Рискът от наводнения е оценен по методика, създадено от германо-български консорциум сред Wald + Corbe Beratende Ingenieure, Софийския университет " Св. Климент Охридски " и " Енерджи Поинт ", както и по критерии, избрани от Министерство на околната среда и водите.

Оценката на риска от наводнения и проектите за ръководството му са условие на Европейска комисия и се вършат на шест години. Реално в този момент е осъществен разбор на териториите на четирите басейнови дирекции въз основата на записаните там в предходния интервал наводнения.

Така пет региона са отпаднали, други са обединени, а трети са раздробени на по-малки региони и са основани нови 21 евентуално рискови региона.

Така на територията на Дунавската басейнова дирекция са открити 35 места, застрашени от наводнения. Сред тях са Тутракан и редица русенски села по поречието на Дунав и Русенски Лом, Ловеч, Троян, Димово, Раданово, Стражица, Летница, Етрополе, Червен бряг и други.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР